U Vlasotincu održani “Dani gljiva 2021”

smart

VLASOTINCE

U organizaciji vlasotinačkih vrednih pregalaca iz udruženja gljivara ,,Rujnice” održana je, četvrta trodnevna manifestacija ,,Dani gljiva 2021”. Svoj udeo u organizaciji ove lepe i masovne manifestacije po broju učesnika svesrdno su pomogli predstavnici lokalne samouprave, a svoj udeo u velikoj meri dalo je i Mikološko-gljivarski savez Srbije i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

Iako vremenski uslovi nisu bili, baš, najbolji zbog kišnih padavina, nisu ni u najmanjoj meri mogli da spreče stotinak gljivara da uživaju u lepoti planinskih predela vlasotinačkih sela, u prvom redu sela Komarica gde su se kretali gljivari iz Niša, Raške, Kostolca, Petrovca na Mlavi, Sremske Mitrovice, Požarevca, Novog Sada Šida i domaćina Vlasotinca. U isto vreme, pružila im se prilika, da se upoznaju i sa brojnim vrstama kvalitetnih gljiva koje su pravo malo bogatstvo ovog kraja.

Trećeg, odnosno poslednjeg dana ovog značajnog skupa gljivara Srbije, u nedelju ovaj trodnevni skup je završen izložbom gljiva u parku kod autobuske stanice uz prisustvo samih učesnika i mnogobrojnih znatiželjnika koji su imali priliku da vide sve one gljive koje ,,gazduju” na proplancima i šumama u okolini Vlasotinca. Bez obzira na činjenicu da je kiša omela da se rad organizuje u grupama na različitim lokacijama, ali su vredni gljivari, ipak su, uspeli da prikupe preko 80 vrsta gljiva na samo jednoj lokaciji.

  • Radeći na determinaciji samih gljiva, u isto vreme vršimo i popis gljiva u Srbiji u toku samog gljivarskog karavana, koji je uveliko u toku, a organizuje se već sedam nedelja u vremenu koje je za nama, i po pravilu, uvek, na nekoj drugoj lokaciji. Posebno se radujemo činjenici da je vlasotinačka ,,Rujnica” dobila svoj kutak i krov nad glavom u selu Komarici, nadomak Vlasotinca, i to se tako nešto po, na našu sreću, prvi put desilo, u Srbiji. Naša su nadanja da će trend uspešnosti društva ,,Rujnica” podići na lestvici uspešnosti koji stepen više. Evidentno je da su područje i okolina opštine Vlasotince izuzetno bogata gljivama i da su same šume posebno čiste, što je posebno važno saznanje. U narednom periodu, pokušaćemo da obezbedimo i uredimo još neku kuću kod gostoljubivih ljudi iz sela Komarice i da potom organizujemo i gljivarske kampove. Posebno nas raduje podatak, značajno većeg broja učešća dece na ovoj manifestaciji, i ona su ovih dana pokazala da odlično poznaju teren i kretanje u šumi, i da u isto vreme prepoznaju gljive na samom terenu, i baš, zbog te činjenice, ona su istinska budućnost i vrednost našeg udruženja. Svake druge nedelje mi smo na terenu širom Srbije, gde radimo obuku gljivara, edukujemo naše ljude na ovakvim, kao što je ova današnja izložba, radimo na popularizaciji gljivarstva i trudimo se da ubedimo berače gljiva, da svoje ubrane gljive ne predaju u otkupnim stanicama, vrlo često za male pare, već da postanu deo naše svakodnevne ishrane i da budu ponude hrane u restoranima kako bi smo, u isto vreme, pobošaljali našu gastronomsku i turističku ponudu u Srbiji – rekao nam je Zoran Jelenković, prvi čovek Mikološko- gljivarskog saveza Srbije.

Svojim izuzetnim radom, predsednica GD ,,Rujnica”, Sunččica Jović, zavredela je veliko priznanje, pa je tako sada na funkciji potpredsednika Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. Sa svojim najbližim saradnicima, učinila je sve da se gosti ovog gljivarskog skupa osećaju prijatno i kao da su kod svoje kuće. Posebno ističe zadovoljstvo što sada imaju svoj dom u Komarici, i već su mnogo toga uradili na adaptaciji same kuće, a u planu imaju da sam objekat i kuću srede u optimalnim uslovima i granicama pristojnosti i da svi gljivari tamo imaju svoj kutak u kome će moći da se odmaraju i druže.

  • Ove zime smo dobili na korišćenje kuću u Komarici i to je prvi gljivarski dom u Srbiji. Uspeli smo da je sredimo za jučerašnje otvaranje, ali nas dosta posla čeka jer planiramo da stvorimo uslove za smeštaj 15 ležajeva i opremimo prateće prostorije koje su nam potrebne za ovakve manifestacije – ističe Sunčica Jović, predsednica GD “Rujnica” i potpredsednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, a uz to je ističe da se broj dece u “Rujnici” povećava nakon popuštanja protivepidemijskih mera vezanih za koronu i da se tokom poslednjih dana javilo još desetak mališana, pored 82 člana ovog udruženja, uz to je i dodala:.

-U udruženju imamo decu koja su sa nama od prvog dana, koja su prošla sve edukacije, kampove, takmičenja, radionice, izlaske na teren. Neka od njih su položila ispit za čuvare prirode. Svoje znanje su pokazala i juče tokom pronalaska i sortiranja gljiva pre determinacije. Posebno želim ovom prilikom da se pohvalim, a u isto vreme zahvalim na dodeli jednog stambenog objekta u Komarici, koji će nam puno značiti u našem daljem radu – napominje izuzetno vredna i preduzimljiva Sunčica Jović.

Na kraju manifestacije učesnicima su podeljene zahvalnice. U ime lokalne samouprave se zahvalila Žaklina Stefanović, članica Opštinskog veća zadužena za zaštitu životne sredine. Ona je ovom prilikom istakla da u deceniji zaštite biodiverziteta i staništa to veoma uspešno rade i GD “Rujnica” i Mikološko-gljivarski savez Srbije.

  • Lokalna samouprava podržava rad GD “Rujnica” zato što ovo udruženje edukuje decu, omladinu i odrasle, ne samo u oblasti gljivarstva već i zaštite životne sredine. Posebno je važno i to što je Mikološko-gljivarski savez Srbije krenuo u rešavanje specifičnog problema kako bi se eksploatacija i plasman tartufa u Srbiji iz, uglavnom sive zone, premestili u legalne tokove, za šta će se podrška potražiti od resornog ministarstva – istakla je Žaklina Stefanović.

Na mladima svet ostaje

LENA ,,RENDžER” – ČUVAR PRIRODE

Prelepa Lena Trajković, učenica petog razreda OŠ ,,Siniša Janić”, od pre tri godine poseduje zvanje ,,rendžera”, što u prevodu na našem jeziku znači ,,Čuvar prirode”. Izuzetno je aktivna i u slobodne dane stalno je u prirodi i okolne šume u potragu za gljivama i očuvanju lepote same prirode.

  • Izuzetno sam srećna i ponosna što sam postala pre tri godine rendžer. Stalno sam na terenu, učim i radim čuvajući lepotu našeg okruženja. A berem i jestive pečurke, što bi rekao moj deda Jovan i baba Mira, koji najviše vole da sede u hladovini našeg dvorišta i da kažu prolaznicima ,,Ej, kako ste i kude idete. Aj, navrnite da malo popričamo i popijemo nešto – rekla nam je un duhovitom tonu izuzetno elokventna ,,rendžerka”, Lena Trajković iz Vlasotinca
Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare