Nagrađeni pobednici međunarodnog konkursa “Priroda-naš zajednički dom”

NIŠ

Na medjunarodnom konkursu za najbolji crtež i pesmu pod nazivom “Priroda – naš zajednički dom” nagrade je osvojilo 39 učenika iz Srbije i njima su danas u Nišu uručene nagrade i diplome

Na konkurs su stigla čak 490 crteža iz Srbije i 43 pesama, odnosno eseja, dok su učenici iz Bugarske poslali bezmalo 200 crteža i 30 eseja.

                               Konkurs je organizovan u okviru projekta “Ekološko obrazovanje – most za održivi razvoj prekograničnog regiona” za čiju je realizaciju u našoj zemlji bilo zaduženo Udruženje gradjana “Plant” iz Niša.

                              Predsednica tog udruženja Dragana Vukadinović izjavila je da su tokom protekle skoro dve godine, koliko je projekat trajao, realizovane brojne aktivnosti, medju kojima i nagradni konkurs, a sva sa ciljem stvaranja mogućnosti za ekološko obrazovanje u prekograničnom regionu, promovisanje ekološke sveti i odgovornog ponošanja mladih.

                            “Ciljna grupa projekta bila su deca iz tri starosne kategorije – od četiri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 14 godina, njihovi nastavnici, predstavnici organizacija civilnog društva i nacionalnih parkova, ali i drugi gradjani zainteresovani za očuvanje životne sredine”, izjavila je Vukadinović.

                              Prema njenim rečima, početna aktivnost projekta bila je izrada priručnika za ekološko obrazovanje.

                              “Nakon izrade priručnika snimili smo dva edukativna filma, jedan u Srbiji koji se bavio otpadom i održivom potrošnjom, a drugi o bugarskom parku prirode Vitoša. Udruženje “Plant” je organizovalo putujuću eko školu u 12 osnovnih škola i pet predškolskih grupa u kojoj je učestvovalo oko 900 učenika iz Srbije, a udruženje “Open door” iz bugarskog Pernika je u svojoj putujućoj eko školi okupilo oko 800 učenika iz 10 osnovnih škola i pet vrtića”, izjavila je Vukadinović.

                             Zbog epidemije korona virusa, dodala je, odustalo se od jednodnevnog obilaska 400 učenika iz Srbije planine Vitoša, ali su djaci iz naše zemlje mogli da sasnaju puno toga o toj planini putem Zoom sastanka sa vršnjacima iz Bugarske.

                            Vukadinović je kazala da je Direktorat parka prirode Vitoša iz Sofije bio glavni realizator projekta koji je finansirala Evropska unija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare