U Vlasotincu održan 36. Vinski bal

VLASOTINCE

Prvog petka u avgustu počeo je 36. Vinski bal manifestacijama koje su se odvijale u Maričkinom. Za tradicionalno kuvanje vinogradarske janije i riblje čorbe bili su zaduženi članovi Planinarskog društva “Morič”. Oni su bili i domaćini planinarima iz Bosilegrada, Niša, Aleksinca i Dušnika. Pored glavnog kuvara sedamdesetogodišnjeg planinara iz Leskovca Vojislava Kocića, oko pripreme ovog tradicionalnog jela koje se pripremalo u dane berbe gržđa u vlasotinačkom kraju pomagali su Dragana Zlatković, Dragan Vidojević, Novica i Mira Stanković i Snežana i Zoran Daskalović. Nedaleko od njih kotliće riblje čorbe za prijatelje i posetioce ove svečanosti su pripremala braća Milosav i Srđan Radičević. Na ovoj predivnoj lokacije preko puta gradskog kupališta okrepili su se mnogi posetioci i gosti Vinskog bala, a veliki broj je ceo program manifestacije pratio sa ovog mesta.

U predvečerje je Turistička organizacija Vlasotinca organizovala je i tradicionalno plivanje za Vinsko burence. Ove godine je zabeležen rekordan broj takmičara, a za ovu simboličnu nagradu nadmetalo se četrdesetak plivača među kojima je bio najbrži osamnaestogodišnji Nemanja Davinić iz Vlasotinca. On je učenik Tehničke škole, od ove jeseni će pohađati četvrti razred i kaže da je veoma srećan što je bio najbrži među tolikim brojem takmičara. Nagrađen je i najmlađi takmičar meću plivačima, osmogodišnji Nikolaj Popović, koji je rame uz rame sa odraslim takmičarima preplivao gradsko jerzero, koje je i njemu omiljeno mesto na kome provodi leto.

U galeriji Kulturnog centra bila je otvorena izložba karikatura i proglašeni su ovogodišnji pobednici konkursa. Prvo mesto za najbolju karikaturu na temu vina i grožđa dodeljeno je Muhamedu Đerleku Maksu iz Novog Pazara, drugo mesto Zoranu Mihailoviću Zoći iz Beograda, dok je treće mesto pripalo mladom vlasotinačkom slikaru Jovanu Spasiću. Ovom prilikom izložene su i nagrađene karikature sa prethodnih Vinskih balova, među kojima su radovi Aleksandra Klasa, Blatnika, Saše Dimitrijevića i nedavno preminulog Srđana Miloša. U ime žirija učesnike i publiku je pozdravio slikar i likovni pedagog u penziji Nikola Živković Gazibara koji je podsetio na ranije kolonije karikatura u Vlasotincu i skrenuo pažnju na mlade karikaturiste čije vreme tek dolazi.

Degustacija vina je organizovana na platou pored reke Vlasine, a prva nagrada za najbolje vrhunsko belo vino pripala je Nenadu Mitiću iz Vlasotinca, dok je u konkurenciji tradicionalnih belih vina prvo mesto je zavredelo vino Dejana Novičića iz Gornje Lomnice. Jovan Pečenković iz Vlasotinca imao je najbolje tradicionalno crveno vino.

U muzičkom delu programa, prvog dana, 36. Vinskog bala je najpre nastupio petnaestogodišnji Nikola Stanković, učenik Srednje muzičke škole “Stanislav Binčki”, koji je republički prvak u sviranju klasične muzike na harmonici. Nakon njegovog nastupa usledio je koncert Ži(v)čanog benda u kome su okupljeni lasotinčani, koji su se nadavno prvi put predstavili pred vlasotinačkom publikom, a prvi dan Vinskog bala završen je dvoipočasovnim koncertom Bajage i instruktora.

Na temu vina i grožđa najbolju pesmu napisao je Petar Takić, a nagrade su pripale još i Srbi Takiću i Ljiljani Tamburić iz Kruševca.

U prelepom noćnom ambijentu pored reke Vlasine u dva dana ove turističko – kulturne manifestacije okupio se izuzetno veliki broj znatiželjnika, koji su imali priliku da se prošetaju obalama reke Vlasine i da čuju i vide muzički nastup Zorice Brunclik, KUD Bratstvo, trubački orkestar Srećni ljudi, Leskovačke mažoretkinje, plesni klub Fantazi, violinistkinju Hristinu Jović.

Mis Vinskog bala ili Boginja vina kako su je nekad nazivali je Milica Zdravković, dok su pratilje leskovčanke Jovana Mitić i Lidija Cvetković.

Posebno lep ambijent bio je kada su centrom grada uz trubače prošetale mažoretkinje koje su do ulaska na stadion Vinskog bala izazvale mnogo pozitivnih emocija mnogobrojnih građana Vlasotinca i gostiju koji su se tog trenutka nalazili u samom centru grada.

U restoranu ,,Jaz” najbolji vinari i vinogradari, uz prisustvo gostiju iz Ministrstva poljoprivrede republike Srbije u konstruktivnim razgovorima imali su priliku da mnogo toga da jedni drugima kažu na temu i vina i grožđa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare