U porti Pantelejmonske crkve već počeo Pantalejski vašar

NIŠ

Gradska opština Pantelej obeležava Dan i slavu Opštine i osamnaestu godišnjicu postojanja, u dane praznika Sv. Pantelejmona, 7. 8. i 9.avgusta. Tim povodom, opštinsko rukovodstvo poziva građane da se pridruže proslavi punoletstva Opštine Pantelej koja se orgnizuje na otvorenom prostoru kao trodnevna Manifestacija pod nazivom „Pantelejska vrteška“. U okviru ove Manifestacije i proslave opštinskog praznika planirane su, pored ostalog, tri večernja kulturno-umetnička programa, za goste, zvanice i zainteresovane građane, u dvorištu Doma učenika srednjih škola, na postojećoj obnovljenoj bini. Svetog Pantelejmona upečatljivo obeležava i vašar u porti istoimene crkve na Panteleju. Vašarska zabava je počela pre tri dana. Još nisu stigli svi učesnici, ali su tu najatraktivnije sprave koje privlače uglavnom mlađe Nišlije.

                               Mada se vašarska aktmosfera tek zahuktava prostor iza crkve Svetog Pantelejmona u njenoj porti je prepun posetioca koji su se uželeli zabave koja je tradicionalna u mnogim gradovima Srbije, ali je ovaj na Panteleju po pričama mnogih poseban i nezaboravan. Mimoilaze se Nišlije sa šećernom vunom u rukama, pomalo guraju, prolaze izeđu sprava koje pokreću adrenalin u organizmu. Ne smeta im ni galama koja daje posebnu draž vašarskom raspoloženju, ni mešanje zvukava sa razglasa. Svetlosni efekti samo su deo uzbuđenja koje posetioca vašara očekuje. Sve je na jednom mestu, i folk i rok i hip-hop. Samo neka je veselo i samo na trenutak neka se zaborave svakodnevne brige.

                            Kabine Piratskog broda su pune. Smenjuju se mlade Nišlije željne ove neobične avanture koja ih podiže visoko u nebo. Iz kabina dopire vrisak mladeži koja na ovaj način pokazuje svoju neustrašivost, ali i želju da se zabavi na poseban način koji joj je poslednjih godina bio uskraćen zbog korone. Ne mare puno ni zbog toga što karta za dva do tri minuta ljuljanja u vazduhu moraju da plate 300 dinara koliko ulazak u kabinu Piratskog broda. Zabava je nadjačala sve a za kartu se čeka u podužem redu.

                         „Kupila sam kartu i sada čekam početak nove vožnje. Tu sam sa drugaricom. Ne plašim se visine, mislim da su kabine sigurne. Za mene je ovo izazov kome ne mogu da odolim“, kaže jedna srednjoškolka iz Niša dok čeka da i drugarica kupi kartu.

                         Red  je pored sprave koja nalikuje čekiću a  po onome što nudi posetiocima koji se nađu u njenim kabinama podseća na let kamikaza sa tom razlikom što se oni koji se nalaze u njenim kabinama, kada se vožnja završi a nije duža od nekoliko minuta, vraćaju na zemlju.

                        „Karta je 250 dinara“, dovikuje devojčica koja se vraća sa blagajne svojim drugaricama koje se pripremaju za sledeću vožnju. Kada se zatvore sve kabine  i proveri sigurnost onih koji su u njima kreće adranalinska vožnja. U jednom trenutku dok ste na samom vrhu, puno je to metara, pred očima vam je ceo grad, ako ih držite otvorenim. Sudeći po ciki koja se čuje sa ove sprave nisu svi spremni da uživaju  u ludoj vožnji „do samih zvezda“, ali taj osećaj slobode ništa ne može da zameni, kažu oni koji pomalo lelujavo izlaze iz kabina.

                      Za vožnju automobilima u kojima su po dve osobe a cilj je ili da se sudarite sa nekim ili da budete dovoljno vešti da izbegnete druge, plaća se 100 dinara. Čini se da je ova zabava već pomalo prevaziđena jer su u autima mame i tate sa decom, dok ih neko od članova porodice snima mobilnim telefonom. No, provod je provod, ovakav ili onakav, manje ili više uzbuđenja.

                     Dok tinejdžere najviše zanima autodrom, tvister i Piratski brod, mališani uživaju na toboganima uz budno oko roditelja. Za njih je stigao i gusenica-vozić ali i manje vrteške. Cena je od 100 do 150 dinara u zavisnosti od sprave.

                                    „Sada vožnje na nekim spravama traju duže, ali 8. i 9. avgusta kada su glavni vašarski dani cene ostaju iste, a vreme na spravama se skraćuje“, objašnjava tata koji čeka ćerkicu da se provoza u „gusenici“.

                                   Kako god, vašar nudi dobru zabavu, a da su je se Nišlije uželele pokazuje i to što je već sada gužva između sprava. Polako se sve zahuktava za dva najvažnija dana, a onda će tek sve da zagrimi od muzike, cike i galame. Zamirisaće i pljskavice i mekike koje idu uz klakere, ali i to je sastavni deo svakog vašara i zabave koja polako počinje da pada u zaborav. Ili, možda ne?

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare