U Vlasotincu javna rasprava o budžetu bez rasprave

smart

VLASOTINCE


Vlasotinčani su poslednjeg petka u decembru u velikoj sali opštine Vlasotince održali javnu sednicu o nacrtu budžeta za 2022.godinu. Iako je opštinski budžet jedna od najvažnijih tema u jednoj lokalnoj samoupravi i vrlo često je podložan brojnim kritikama , ovoj javnoj sednici pristvovao je minoran broj građana, koji su mogli na licu mesta u konstruktivnoj raspravi da iskažu na argumentovan način eventualne primedbe i predloge za sam budžet za narednu 2022.godinu.

Pisanim putem građani su uputili 21 predlog za neke projekte koji su pročitani na samoj sednici, a predsednik Bratislav Petrović je za svaki od tih predloga dao određena objašnjenja.

smart

Tako su praktično javna sednica i javna rasprava o predloženom budžetu za 2022.godinu održane bez javne rasprave, sve zbog činjenice da se javnost nije direktno i na samoj sednici uključila u debati u vezi predloženog budžeta.

  • Bližimo se kraju kalendarske godine, a samim tim bližimo se i datumu do kada treba da usvojimo budžet za narednu godinu. Pripreme za izradu budžeta obično počnu već u septembru, a finalizuju se krajem novembra, dok je zakonska obaveza da se budžet usvoji na sednici skupštine do 20 decembra. U periodu između septembra i decembra održavaju se konsultacije i sastanci sa različitim ciljnim grupama, kako bi smo uskladili potrebe i mogućnosti. Cilj nam je da opštinsku kasu ,,doteramo” tako da napravimo balans između potreba i mogućnosti, da razvijemo našu opštinu, ali i da sagledamo sve osetljive kategorije stanovništva , rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.
    Saša Mihajlović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije, lokalnu poresku administraciju i društvene delatnosti prezentirao je prisutnima nacrt budžeta za 2022.godinu.

smart
  • Za 2022.godinu planirali smo prihode u iznosu od 958.766 000 dinara, od toga 902.536.000 su budžetska sredstva a preostalih 56.230.000 dinara su iz ostalih zarada. Mogu da kažem da će posle, urađenog, septembarskog rebalansa budžeta u decembru biti novog rebalansa budžeta, i da su sredstva iz kredita smanjena za 69 miliona dinara i da nema kredita u 2022.godini i zbog toga imamo smanjenje sredstva iz kredita – rekao je izvestilac i obrazlagač predloženog budžeta Saša Mihajlović.
    Predlog da se izgradi spomen park Hristiforu Crniloviću, slikaru, pedagogu i etnologu, koji je mnogo zadužio svoje Vlasotince, u potpunosti je prihvaćen.
smart
  • Projekat je prihvatljiv i može se finansirati preko projekta podrška lokalnim udruženjima i savezima dotacijama nevladinih organizacijama – bio je odgovor predsednika Petrovića.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare