U Vlasotincu brojnim aktivnstima obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

VLASOTINCE

Povodom Svetskog dana životne sredine, koji se obeležava 5. juna, u Vlasotincu je organizovano više aktivnosti. Žaklina Stefanović, članica Opštinskog veća zadužena za zaštitu životne sredine je u saradnji sa Turističkom organizacijom i Osnovnom školom “Karađorđe Petrović” u Kruševici, organizovala čas ekologije ispod Starog hrasta u zaseoku Jarčevci, u Kruševici. Tokom ovog svojevrsnog časa u prirodi, ispod hrasta starijeg od 400 godina, Žaklina Stefanović je razgovarala sa učenicima petog i sedmog razreda o potrebi da se od najranijeg uzrasta uči o zaštiti vazduha, vode, zemljišta i biodiverziteta., i da se stečeno znanje prenosi i primenjuje u praksi. Deci je posebno bila zanimljiva priča o hrastu ispričana iz ugla mitologije, religije, tradicije i etnologije. Stari narodi Sloveni, Kelti, Rimljani, Grci su posebno cenili šume i stabla i verovali da drveće ima čarobnu moć, a posebno su poštovali hrast, za koje se smatra da je drvo Boga Peruna, da privlači grom i kišu i da simbolizuje uzvišenost. Mnogo je predanja i verovanja vezanih za ovo drvo, a neka verovanja su održana i do današnjih dana.

“Sličan hrast u Kruševici, na lokaciji Golema Bara, uskoro će biti proglašen za spomenik prirode i to će biti prvi takav spomenik prirode na području naše opštine. Procedura je već u toku. Njegova starost se procenjuje na oko 450 godina. To će biti velika atrakcija i za ljude koji ne žive na području naše opštine. Biće zaštićeno i šest ari zemljišta oko pomenutog hrasta” – rekla je Žaklina Stefanović.

Pored dece, ovom času u prirodi su prisustvovali i nastavnici geografije Iva Tomić i Vladica Stojadinović i Nikola Stanković, nastavnik matematike

“Bio je ovo veoma lep i koristan izlet za naše učenike, puno toga su naučila, a slične aktivnosti u prirodi organizovaćemo i ubuduće” – istakla je nastavnica Iva Tomić.

Pored časa u prirodi, deca su sa nastavnicima očistila put od škole do hrasta.

“Obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine prethodile su brojne akcije i aktivnosti, koje smo započeli još 22. maja na Svetski dan biodiverziteta. U saradnji sa Gljivarskim društvom “Rujnica” organizovali smo radionicu na temu štetnih uticaja na šumske plodove posle grabuljanja. U gradskoj galeriji biblioteke biti izloženi likovni radovi i pročitani literarni radovi koji su rađeni na istu temu. U ovoj aktivnosti učestvuju učenici OŠ “Siniša Janić” i članovi “Rujnice” – informisala nas je Žaklina Stefanović.

Po njenim rečima, veoma je značajno i krčenje korova, koje je obavljeno u Maričkinom, kako bi se obavile pripreme za jesenju i prolećnu sadnju drveća. Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava u preko sto država. Organizuje se brojne akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini u pravcu odgovarajućeg ponašanja prema životnom okruženju., a inače u ovim akcijama učestvuje preko pola milijarde ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare