U Vlasotince stiglo 130 kontejnera

VLASOTINCE

Održavanje higijene grada , postojanje deponija smeća, odvoz i iznošenje smeća je jedan od problema sa kojima se više godina građani vlasotinačke opštine sreću. Lokalna samouprava će u narednom periodu krenuti sa rešavanjem ovog problema, nabavljeni su novi kontejneri, krenuće se i sa sređivanjem i uklanjanjem deponija. Na konfernciji za novinare upriličenoj povodom nabavke 130 kontejnera za potrebe opštine Vlasotince, čelni ljudi lokalne smouprave smatraju da nabakom kontejnera stvoreni su dobri uslovi da grad a i seoska naselja budu daleko čistijino što su do sada bili.

  • Svi znamo da problem rešavanja higijene grada treba podići na viši nivo.Jedan od načina je upravo čišćenje i uklanjanje deponija smeća, a za to imamo i podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Naime, pomenuto ministarstvo je za ovu namenu opredelilo 7,1 milion dinara. Drugi segement jeste i nabavka novih kontejnera. Opština Vlasotince je nabavila 130 novih kontejnera, koji će uskoro biti raspoređeni, polovina će biti raspoređena u gradu, a polovina u seoskim mesnim zajednicama. Postojeći kontejneri će nakon repariranja biti stavljeni u funkciji. Najveći problem jeste odvoz i iznošenje smeća. Znamo da su postojeći kamioni-smećari, u veoma lošem stanju. Lokalna samouprava će u narednom periodu sprovesti javnu nabavku, sve zakonom propisane radnje za nabavku dva kamiona za odvoz smeća. Uradićemo sve što možemo kako bi smo poboljšali higijenu grada i podigli je na viši nivo. Ipak, neophodna nam je i saradnja građana, i malo strpljenja dok se ne sprovedu potrebne procedure kako bi komununalne usluge bile bolje – rekao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

Mnogi građani imali su primedbe na račune koji su dobili za komunalne usluge, jer iznosi na računima su u velikoj meri veći u odnosu na raniji period, a direktor JKP ,,Komunalac” Božidar Kocić je između ostalog uputio molbu građanima da dođu u firmu i sklope repogram duga za neplaćene račune, kako bi izbegli prinudnu naplatu.

  • Jedan od problema sa kojima se srećemo u radu, a problem nije nerešiv, je postojeća baza podataka u preduzeću. Mi smo počeli sa izradom nove baze podataka. Baza podataka koja je do sada korišćena je stara 20 ili 30 godina. U novoj bazi podataka javljaju se neke nelogičnosti, ali na intervenciju građana, nakon provere, baza se sređuje i uvodi se pravo stanje. Prilika je da pozovem sve građane koji imaju povećani broj članova, da dođu, da se problem reši. Što se pak odvoza smeća tiče, mi sada imamo mogućnosti da pratimo kretanje kamiona-smećara, izvršili smo i potrebne kadrovske promene. Nakon postavljanja novih kontejnera odvoz i iznošenje smeća funkcionisaće bolje – rekao je Božidar Kocić, direktor JKP “Komunalac”.

Pomoćnik predsednika opštine Vladimir Kocić je rekao da je lokalna samouprava u saradnji sa Komunalcem odredila lokacije na kojima će biti raspoređeni kontejneri.

  • Zajedno sa komunalnim preduzećem napravili smo raspored, tamo gde je potrebno zamenićemo stare ili pak dodati nove kontejnere, pre svega u delovima grada gde je najveći odvoz smeća. Kontejnere ćemo postaviti tamo gde je neophodno. Polovina kontejnera biće postavljena u većim seoskim mesnim zajednicama, gde će odvoz smeća krenuti za par meseci kada nabavimo nove kamione – smećare. Planirali smo i nabavku jedne čistilice, u opštinskom budžetu verovatno ćemo imati za to sredstva, a pored čišćenje grada ona bi se koristila i za čišćenje asfaltiranih seoskih ulica. Pored kontejnera planirali smo i nabavku kanti za smeće, prevashodno za seoske mesne zajednice. Razmišljamo da omogućimo da građani sami nabave kante, a da kroz prvi, drugi ili treći račun izvršimo umanjenje sredstava .U planu nam je da u narednom periodu u sistem odnošenja smeća uvedemo sve veće seoske mesne zajednice, što do sada nije bilo- istakao je Vladimir Kocić, zamenik predsednika opštine Vlasotince.

Po njegovim rečima, razmišlja se i o postavljanju podzemnih kontejnera, kada se nabave dva smećara, jedan od 16 kubika, drugi od 22, na ovom od 16 biće namontirana „ruka“ koja može da prazni te kontejnere.

Novinari su se interesovali i za vraćanje u funkciju tzv.male pijace, koja se nalazila u užem centru grada u Puškinovoj ulici.. Odgovor nadležnih je da su planski dokumenti za malu pijacu završeni, a da sada treba da se radi urbanistički projekat, koji će se raditi i za veliku pijacu. Uređenje groblja takođe muči građane.

  • Što se tiče male pijace, završena je planska dokumentacija koja je neophodna, moramo uraditi i urbanistički projekat. Radićemo urbanističke projekte i za veliku pijacu, planirano je ograđivanje pijace, polovina će biti natkrivena, a na jednom delu biće izgrađen i poslovni objekat koji će koristiti naša javna preduzeća. U toku je i izrada planske i urbanističke dokumentacije za sređivanje groblja Što se tiče velikog gradskog groblja, u toku je priprema projektnog zadatka za izradu urbanističkog projekta za kompletno groblje. U tom dokumentu je predviđeno da se uredi postojeće staro groblje u smislu staza, trotoara, osvetljenja, javnih česmi i deo novog groblja, koje za sada nije popunjeno. Tu će se znati kakva će i kolika biti grobna mesta, veličina spomenika, a jedan deo predviđen je i za izgradnju male crkve. Nakon usvajanja urbanističkog projekta razgovaraćemo sa vlasnicima privatnih parcela – ili će na osnovu tog projekta prodavati parcele i ostaviti mesta za trotoare ili ćemo proglasiti javni interes i otkupiti parcele – objasnio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

Predsednik opštine Bratislav Petrović istakao je da su neki problemi godinama gurani pod “tepih” i da je došlo vreme da se oni moraju rešavati.

  • Za rešavanje komunalnih problema, koji svakako nisu od juče, neophodna su i budžetska sredstva, ali iskreno se nadam da ćemo uspeti da ih sistematski rašavamo, jedan po jedan, kako bi komunalnim uslugama građani bili zadovljn – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

Nabavkom 130 novih kontejenera za smeće zasigurno svi problemi u tom delu nisu rešeni i ne mogu biti rešeni. Sada su na ispitu građani i korisnici kontejnera koji bi trebali da pokažu više sluha i brige oko odlaganja smeća, jer kontejneri vrlo često znaju da budu poluprazni a da smeće i otpad ,,stanuju” pored samih kontejnera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare