U upravljanju javnim finansijama Vranje primer dobre prakse

VRANJE

U Vranju je održana je sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije.

Pre početka sastanka predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić istakla je da je na osnovu predloga Državne revizorske institucije, Vranje izabrano kao primer dobre prakse u smislu odgovornog i pravilnog ponašanja u rukovođenju finansijama.

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo biti u prilici da čujemo kako je to Vranje napredovalo iz godine u godinu. Vaš grad će biti u jednom od izveštaja Vlade Republike Srbije prema Evropskoj komisiji, kao primer dobre prakse odgovornog ponašanja u oblasti finansija“, rekla je predsednica odbora.

Dušan Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije naglasio je da je ova institucija u Vranju do sada izvršila tri revizije.

„Ono po čemu je vaš grad prepoznatljiv i zbog čega smo se opredelili da sednica Odbora bude ovde, jeste vaša posvećenost i spremnost da izvršite preporučene promene. Još u postupku revizije 2019. godine skoro polovina nepravilnosti je otklonjena, a druga u zadatom roku, tako da je po ovome Vranje primer dobre prakse, ali i primer drugim gradovima, kako se rukovodi i upravlja finansijama na pravi način“, rekao je Pejović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja redovne radne sednice skupštinskog odbora u Vranju.

„Ovo je veliko priznanje za naš grad, za sve ono što je preduzimano u poslednjih pet godina na stabilizaciji lokalnih finansija. U prethodnom periodu radili smo u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije, koja je boravila 2017. godine u Vranju, ali i sarađivali sa Ministarstvom finansija, stručnim timovima i Vladom Republike Srbije. Naša lokalna samouprava redovno izmiruje sve obaveze, isplaćuju se plate, kao i sva socijalna davanja. U prethodnih pet godina vratili smo oko 600 miliona duga, tako da je smanjen javni dug. Rezultat ovakvog odgovornog ponašanja je veoma dobro stanje u gradskom budžetu“, rekao je gradonačelnik.

Na sednici je data je saglasnost na Predlog finansijskog plana Državne revizorske institucije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu.

Sednica odbora biće nastavlja, sutra od 9 sati i 30 minuta, kada će biti predstavljen rad Uprave za duvan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare