U toku procena štete u poljoprivredi zbog poplava

LESKOVAC

Rade Velinov, član Komsije za procenu štete na poljoprivrednim zemljištima, poljoprivrednim kulturama, mehanizaciji i opremi za rad i stočnom fondu od nedavnih poplava, kaže da je do sada od strane poljoprivrenih proizvođača, vlasnika poljoprivrednog zemljišta prijavljena šteta u ukupno 20 katastarskih opština i to: Bogojevce, Priboj, Turekovac, Vinarce, Zalužnje, Međa, Vlase, Veliko Trnjane, Šišince, Kukulovce, Kaluđerce, Crcavac, Donji Bunibrod, Velika Grabovnica, Donja Slatina, Velika Biljanica, Gornje Krajince, Graovo, Boćevica i Oraovica.

„Prijave se uglavno odnosne na štete na ratarskim i voćarskim kulturama. Postupajući po prijavama Komisija je odmah izašla na teren i do sada obradila i izvršila uvid u faktičko stanje na oko dve trećine poljoprivrednog zemljišta zahvaćeno poplavama. Na obrađenom poljoprivrednom području komisija je konstatovala da na voćarskim i ratarskim kulturama uglavnom ozima pšenice su štete minimalne. Štete nastale u povrtarskoj proizvodnji, a naročito u zaštićenom prostoru su većeg intenziteta.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
3 godine pre

Nije mi jasno kako su štete na pšenici minimalne? Koliko ja znam, iz dugogodišnjeg iskustva, čim pšenica ostane pod vodom, ili sa previše vode, nekoliko dana, požuti i tu se prinos drastično smanji. Pošto je pšenica previše jeftina, razumem da su štete male, ali to ne znači da nije napravljena šteta. Uostalom, ulaganja u ratarske kulture nisu velika, prinosi su relativno niski, pa je uspeh ako se ne radi sa gubitkom. Svi u lancu uzmu svoj deo, niko neće da radi sa gubitkom, a seljaku šta ostane. Prodavci goriva, đubriva, semena, hemikalija, kombajneri, … nisu toliko glupi da rade na svoju štetu. Zato sada mislim da će seljaci biti u minusu, jer koliko da je malo oštećena pšenica, prinosi će biti manji i eto gubitka. A cena pšenice se nije menjala godinama, iako je sve od inputa poskupelo i po nekoliko puta.Ali, navikli smo u Srbiji i Leskovcu na ovakvo ponašanje. Zato deca beže sa sela, na moju veliku žalost.
Molio bih da vlast pomogne seljacima da do ovakvih poplava više ne dolazi, mada sumnjam u pozitivan ishod, jer ovo nije prvi put. Bitno je da se pare ulažu u neki teren za golf, avantura park, trg, fontanu, česmu, spomenik. A i seljaci plaćaju PDV na sve što kupe. Zašto za njih ništa nema?