Potpisana ploča Nenada Vasilića na licitaciji Lokalne fondacije Niš

rhdr

NIŠ

Jedan od najpriznatijih srpskih džez muzičara današnjice, virtuoz na kontrabasu i rođeni Nišlija Nenad Vasilić, potpisao je jednu svoju ploču za licitaciju Lokalne fondacije Niš. Izuzetan koncertni album pod nazivom „Live  In Theater Akzent“ snimljen uživo u bečkom pozorištu Akzent, dostupan je zainteresovanim građanima na licitaciji koja se odvija na fb stranici Lokalne fondacije Niš i otvorena je do 5. februara u 12 sati. Početna cena je 3.000 dinara.

Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima –  Seven („Day By Day“ i „Intro For Shaban“) i Wet Paint („New Bass Song“ i „Balkanesque“), rekonstrukcije starih tema Bojana Zulfikarpašića „Grožnjan Blue“ i „Full Half Moon“, kao i originalno viđenje duhovne pesme „Gospodi pomiluj“. Uz Nenada Vasilića na kontrabasu, sastav čine Bojan Zulfikarpašić za klavirom, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke, a u ekipi je i Volfgang Pušnig, alt-saksofon i flauta, vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najvažnijih evropskih džez umetnika danas.

Nenad Vasilić rođen je u Nišu, gde je stekao srednje muzičko obrazovanje, a potom je studirao na Džez akademiji u Gracu u Austriji. Svoj kvintet formirao je 1998. godine, a godinu dana kasnije snimio prvi album „Yugobassia“

U karijeri je snimio deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Sarađivao je sa mnogobrojnim priznatim domaćim i inostranim džez muzičarima, kao bend lider, kontrabasista i kompozitor.

***

Ovo je ukupno peta licitacija u nizu koju realizuje Lokalna fondacija Niš. U decembru 2020. godine je potpisani dres čuvenog fudbalera Radničkog iz Niša Saše Stojanovića prodat za 12.000 dinara, a knjiga „Konstantin veliki – legenda i stvarnost“ iz lične kolekcije pisca Dejana Stojiljkovića za 17.000 dinara. Na početku 2021. godine prvo su se na licitaciji našle tri umetničke slike Aleksandra i Ivana Blatnika, koje su prodate za 35.000 dinara, a zatim sabrana dela grupe Kerber za koja je najbolja ponuda dostigla 17.000 dinara.

Kupovinom nekog predmeta na licitaciji građani postaju donatori, a na taj način pomažu svom komšiluku, gradu, prijateljima, u misiji da svi zajedno gradimo lepši i zdraviji Niš. Svi koji su zainteresovani da donacijama podrže rad fondacije, više detalja mogu naći na sajtu www.fondacijanis.rs.

Zahvaljujući podršci građana i društveno-odgvornih firmi, Lokalna fondacija Niš je ispunila prvi cilj za 2021. godinu i prikupila 3.000 evra. Trag fondacija će taj iznos duplirati, a uskoro će Lokalna fondacija Niš raspisati prvi konkurs, na kom će sa 6.000 evra podržati šest inicijativa građana, iz oblasti kulture, umetnosti, sporta, neformalnog obrazovanja i uređenja grada.

Fondacija je nastala sa idejom da poveže ljude različitih interesovanja i profesija, omogući građanima Niša prostor za aktivno udruživanje i obezbedi podršku za rešavanje problema u lokalnoj zajednici koje ne mogu sami da reše. Ideja fondacije je da spoji ljude koji imaju ideje sa društveno odgovornim kompanijama i ljudima koji imaju sredstva, vreme i znanje da te ideje sprovedu u delo. Plan za 2021. godinu je da se sa ukupno 30.000 evra pruži podrška najboljim lokalnim inicijativama u Nišu.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare