U toku je opremanje laboratorije “Vatreno oko”

NIŠ

Izgradnja savremene laboratorije “Vatreno oko” u Nišu koja je počela sredinom maja u završnoj je fazi i trenutno se radi na opremanju laboratorije ali i edukaciji medicinskog osoblja koje će u njoj ratite, saznajemo od profesora dr Miodraga Stojanovića, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu. Laboratorija predstavlja jednu od najmodernijih zdravstvenih ustanova tog tipa u ovom delu zemlje pa i celoj Srbiiji. U njoj će se obavljati identifikacija virusa i utvrđivanje nivoa antitela na sajsavremeniji način kako se radi i u svetu.

                     “Trenutno se vrši setovanje robota, a uporedo sa tim teče i edukacija medicinskog osoblja koje će raditi u laboratoriji. U svemu nam pomažu eksperti iz Francuske i Danske, tako da možemo da kažemo da su pripreme za početak rada laboratorije u toku”, kaže profesor dr Miodrag Stojanović.

                      Poslednja faza koja, odnosno opremanje laboratorije je i najkompleksnija, jer se radi o ugradnji savremene i vrlo osetljive opreme što zahteva veliku preciznost.Prema nezvaničnim najavama jer je u ovom trenutku teško dati zbog kompleksnosti radova, preciznu informaciju.

                       Kapacitet niške laboratorije je oko hiljadu uzoraka na dan, a osim zdravstvenih ustanova u Nišu, ovde će se raditi virusološke i serološke analize za pacijente sa teritorije južne i jugoistočne Srbije, kao i sa prostora Kosova i Metohije.

                      Stojanović dodaje da je laboratorija tako projektovana da je bezbedna i za one koji u njoj rade, tako i za sve građane: takozvane “čiste sobe” biće sa potpritiskom vazduha, te zato “šta god da se u njima desi, ništa iz tih soba ne može da izađe”.

                       Laboratorija se nalazi na prostoru između nekadašnje Klinike za interne bolesti i Instituta za javno zdravlje, nadomak Infektivne klinike i radiće u sklopu Kliničkog centra Niš. Jedna je od dve laboratorije koje je Srbiji donirala Narodna Republika Kina na ime pomoći u borbi sa virusom Kovid 19.

                        Projekat i izgradnja objekta laboratorije poverena je domaćim izvođačima uz dogovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare