Klizište u Vučju

LESKOVAC-VUČJE

Obilne kiše, koje su u drugoj polovini juna zahvatile Leskovac i okolinu, pokrenule su klizišta na nekoliko lokacija. Odronjena zemlja zatrpala je deo državnog puta II B 436 od Vučja prema Vlajni i oštetila desetak spomenika na starom vučjanskom groblju.  Preduzeće ”Putevi Srbije”, koje upravlja ovom saobraćajnicom, kako nam je potvrdjeno, priprema tehničku dokumentaciju za sanaciju, nakon čega će početi obnova groblja.

Pod debelim naslagama zemlje, nakon obilnih kiša, nadju se čitava naselja, ljudi i životinje. Klizišta pokreću velike padavine, ali za odronjavanje uvek postoje i prirodne predispozicije. Nakon trodnevnih kiša krajem juna, zemlja se pokrenula na nekoliko lokacija u brdsko-planinskim delovima gradske teritorije, pa ovih dana Javno preduzeće ”Urbanizam i izgradnja” u okviru letnjeg održavanja, sanira posledice klizišta na lokalnim putevima.

Kada su  u pitanju oštećenja državnog puta, kao što je to slučaj sa saobraćajnicom 436 B II, koja od Vučja vodi ka Vlajni, nadležnost prelazi na JP ”Putevi Srbije”. Mesna zajednica je o klizištu obavestila odgovorne, koji su poslali ekipu, ustanovili oštećenje leve kolovozne trake i u dopisu obavestili predsednika Dejana Pešića da je započeta procedura izrade tehničke dokumentacije, što je  preduslov za početak sanacije.

Ono što celu situaciju  dodatno komplikuje je to što je klizište oštetilo i deo starog vučjanskog groblja i pomerilo s mesta desetak grobova. Rodbina pokojnika zahteva od Mesne zajednice da preduzme sve kako bi se popravile oštećene parcele i sprečilo dalje urušavanje:

–          Klizište je oštetilo deo leve kolovozne trake, a zemlja se obrušila na groblje i zatrpala 1o-ak grobova. Ovog trenutka ne znamo u kakvom su stanju, jer su pod gomilom zemlje. Radi se o jako strmom terenu i svako nestručno delovanje, moglo bi da pokrene novo klizište. Predstavnik porodica čije su grobne parcele oštećene Bojan Tasić, još jedan član mesne zajednice i ja smo razgovarali sa predstavnicima ”Puteva Srbije”. Posao moraju  da odrade stručne ekipe, pomognute mehanizacijom , ali sada čekamo da se čitavo područje najpre ispita. Ako se radi o površinskom klizištu trebaće manje vremena, ali ako geo sondaža pokaže da je u pitanju  dubinsko, to neće ići ni brzo, ni lako, kaže u fono izjavi predsednik Saveta mesne zajednice Vučje, Dejan Pešić.

Pešić naglašava da mesna zajednica neće moći sama finansijski da isprati sanaciju groblja, ali i da su  ”Putevi” obećali pomoć u mehanizaciji. Inače, vučjansko groblje je podeljeno na dva dela: starim upravlja mesna zajednica, a novim JKP ”Komunalac”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare