U toku je obeležavanje novih parking mesta za osobe sa invaliditetom

NIŠ

 Na nedavno obeleženom Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom  udruženja iz Niša su se potrudila da pokažu da ove osobe mogu svojim kretivnim radom da pruže mnogo toga i nesmetano se uključe u funkcionisanje lokalne zajednice. Ali uz to što su želeli da pokažu šta sve umeju i mogu nezaobilazno je bilo i ukazivanje na probleme sa kojima se sreću u svakodnevnom životu, a jedan od problema su i parking mesta kojih, kažu u udruženjima, sa sada ima u nedovoljnom broju. Problem je i u tome što često ne mogu da se parkiraju na obeležena mesta koja su njima namenjena jer su već zauzeta od strane nesavesnig vozača. U nekim udruženjima se pominje i mogućnost rezervacije parkinga što u Nišu još  nije zaživelo, ali se uveliko radi na tome da se broj parking mesta namenjen osobama sa invaliditetom poveća.

        Inače u Nišu ima 100 obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, ali je potreba za njima daleko veće.

      „ Broj parking mesta za osobe sa invaliditetom u centralnoj gradskoj zoni u Nišu biće povećan za  55 parking mesta. U proteklih desetak dana krenulo se  sa obeležavanjem i do sada su obeležena 34 mesta, a obeležavanje se nastavlja.  Još uvel je u procesu analiza i razmatranje da li postoje mogučnosti za rezervaciju parking mesta, za sada se samo njihov broj povećava a onda ćemo  videti koliko će ovaj broj parking mesta odgovoriti zahtevima osoba sa invaliditetom, a kasnije ćemo razmatrati i sve ostale mogućnosti koje postoje, kazala je Marijana Radosavljević iz JKP „Parking servis“.

      Prema rečima zemenice gradonačelnice Niša Dušice Davidović pre nekoliko dana održan je sastanak u Gradskoj kući sa udruženjima osoba sa invaliditetom koja rade na teritoriji Grada Niša.

      „ Prepoznali smo njihove potrebe i probleme, a ta bliža komunikacija nam je  neophodna da sagledamo sve probleme i potrebe osoba sa invaliditetom i kada su u pitanju arhitektonske barijere ali i druge potrebe koje imaju da bi oni imali kvalitetniji život. Jedan od problema na koji udruženja ukazuju su i parking mesta. U Nišu postoje  parking mesta za osobe sa invaliditetom ali se, ne retko, dešava da su ona  zauzeta od strane nesavesnih vozača koji parkiraju na obeleženim mestima. Sada radimo na izradi novog dokumenta koji će omogućiti veći broj parking mesta upravo osobama sa invaliditetom , a po nekoj mojoj  informaciji otvoriće se još novih mesta za parkiranje osoba sa invaliditetom“, kaže Dušica Davidović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare