U toku izborne kampanje zabranjeno deljenje brašna, ulja, šećera

BEOGRAD

Političke stranke u toku izborne kampanje ne bi smele da koriste javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) na svom Instagram nalogu podsetila je političke stranke koje učestvuju u izbornoj kampanji da je u toku izborne kampanje zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera, deljenje lekova, paketa sa osnovnim životnim namirnicama, na primer, brašna, ulja, šećera i higijenskog pribora, piše Nova ekonomija.

Takođe, političke stranke u toku izborne kampanje ne mogu da koriste javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća. Ovi javni resursi ne mogu se koristiti ni u svrhe izrade promotivnih spotova političkih stranaka i njihovo objavljivanje, naglašavaju u Agenciji.

Od navedenog, kako se napominje, jedini izuzetak predviđen zakonom je za javne funkcionere koji koriste javne resurse, radi zaštite lične bezbednosti, ukoliko je to posebno uređeno propisima iz te oblasti ili odlukom službi koje se staraju o bezbednosti funkcionera.

Agencija za sprečavanje korupcije podseća da su njihovi terenski posmatrači i koordinatori počeli sa radom na terenu i da oni imaju ovlašćenje da u ime Agencije, do dana izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih stranaka u izbornoj kampanji putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljanjem primeraka promotivnog izbornog materijala.

Podsetimo, poslednjih meseci, talnije otkad je počelo da se priča o izborima, vlast je penzionerima podelila od kartice, preko pisma, do popusta na račun za struju.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, saopštilo je ministarstvo. Od 30. novembra najstarijim sugrađanima je biti isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Od 1. oktobra penzije su veće za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. najavljeno je i dodatno povećanje za 14,8 odsto, za koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je najveće u istoriji Srbije.

Izvor : Nova ekonomija/Vreme

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare