U Švedskoj strah zbog mešanja u izbore

STOKHOLM

(EUObserver)

Švedska, čiji građanji glasaju 9. septembra, namerava da oformi kontra-propagandno telo čiji bi zadatak bio odbrana od spoljnih uticaja na kampanju i izbore.

Premijer Stefan Loefven kaže je da će samo švedski glasači odlučiti o rezultatu izbora.

Premijer je rekao da će novo javno telo biti formirno “odmah” i da će biti odgovorno za učvrščivnje “psihološke odbrane” švedskog društva tako što će identifikovati, analizirati i odgovarati na kampanje sa spoljnim uticajima.

Mere će uključivati povećano finansiranje švedske obaveštajne službe i sajber odbrane kako bi bolje kontrolisali spoljne pretnje.

“Onom ili onima koji bi da pokušaju da utiču… naša zemlja kaže – ne prilazite!”, dodao je Loefven.

On je rekao da glavna pretnja dolazi iz Rusije, ali je dodao da “ne možemo isključiti da može biti i drugih” koji bi pokušali da utiču na izbore u Švedskoj.

On je nagovestio da je dobio informacije o pokušajima mešanja u izborni proces, ali nije detaljnije objasnio o čemu je reč. “Nećemo oklevati da razotkrijemo one koji pokušaju da nešto urade, zato što neke operacije upravo traju,” obećao je, Loefven na konferenciji o bezbednosti 14. januara, kako izveštava EUObesrver.

Loefven je rekao da će održati seriju sastanaka sa liderima švedskih političkih partija na proleće na temu “kako će stranke povećati bezbednost i otpornost … u vezi sa rizicima uticaja u vreme izbornog procesa”. Takođe je najavio opširne razgovore sa švedskim medijima kako bi “povećali svest o stranom uticaju”.

Glasanje u Švedskoj biće izbor itzmeđu Loefvenove Sosijaldemokratske stranke levog centra i Umerene partije desnog centra, kao i  krajnje desničrske Švedske demokratske stranke, koja je bila treća na izborima 2014. i kojoj raste podrška.

Rusija je  optuživana da koristi sajber napade i propagandne kampanje kako bi pomogla populistima na izborima u SAD, Francuskoj i Nemačkoj. Moskva odbacuje te optužbe.

Postoje dokazi o mešanju u referendum o Bregzitu,ka o i u  škotske i katalonske referndume o nezavisnosti. Američki senat je u prošlonedeljniom izveštaju upozorio da “Italija može biti meta izbornog mešanja Kremlja” na glasanju 4. marta. Ali američki aktivisti ektremne desnice bez vidljivih veza sa Rusijom su takođe bili upleteni u pokušaje da utiču na francuske izbore.

Govoreći o ruskom načinu “napada”, Loefven je rekao: “Videli smo to nedavno u nekoliko zemalja. Bilo je napada na interne kompjuterske sisteme političkih partija. Bilo je finansijske pomoći grupama na desnici i primera sistematskih lažnih vesti.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare