U sve četiri zone FSRIS održani predsezonski seminari

LESKOVAC

U pripremi za predstojeću prolećnu prvenstvenu sezonu vredni i preduzimljivi poslenici iz Stručne strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije održali su u sve četiri zone, „Jug”, „Istok”, „Centar” i „Zapad”, obavezne predsezonske seminare za službena lica, odnosno za sudije i delegate. U prvenstvenoj trci za bodove na istoku u svakoj od četiri zona za bodove se bore po 16 ekipa i svi ti klubovi imaju svoje ambicije, a zna se, u viši rang mogu samo prvoplasirane ekipe. U toj i takvoj borbi za šampionsku titulu i za očuvanje zonaškog statusa najveći deo odgovornosti pada na sudije i nadležne organe koji rukovode takmičenjem i koji imaju obavezu da prvenstvena sezona protekne u regularnim uslovima i u okvirima sportskog fer pleja.

  • Obavezni seminar za službena lica zone „Zapad” i „Istok” održan je u Kruševcu, dok su sudije i delegati zone „Jug” i „Centar” bili učesnici seminara u Nišu. Opšta ocena je da je neophodnost ovih i ovakvih seminara vrlo važna za sve učesnike i protagoniste fudbalske igre na teritoriji Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. I to sve iz želje da sudije i delegati budu maksimalno spremni za prolećni deo prvenstvene sezone koja je po pravilu mnogo teža i nosi mnoge opasnosti u odnosu na prvi deo sezone – informisao nas je Jovan Grujić, inače uspešni sudija sa liste sudija Super lige Srbije sa prefiksom Pomoćnici Elit grupa, koji je dao veliki doprinos u organizaciji samita sudija i delegata.

JUGpress: Izuzetno je velika brojnost sudija i delegata koji se nalaze na listama sve četiri zone. Koliko je ukupno bilo učesnika seminara iz ove napred navedena branše?

JG: – Po običaju nikad, iz raznih razloga, seminaru ne pristupe svi oni koji imaju takvu obavezu. U sve četiri zone ovom ovoprolećnom seminaru pristupilo je 118 sudija i 99 delegata. Sada kada živimo u vremenu Kovida 19, bilo je i opravdanih odsustava, pa će sva ta lica imati pravo da se pojave na ponovnom seminaru za mesec dana.

JUGpress: Jeste li zadovoljni rezultatima sudija i delegata na samom seminaru?

JN: – Kada su u pitanju rezultati i pokazano teorijsko znanje i priprema fizičke spreme sudija nema tu ništa posebnog, jer svi oni dolaze na seminar pripremljeni maksimalno i onda dobri rezultati ne mogu da izostanu. Tako je i sada bilo s tim što sedam sudija nije prošlo ovaj seminar.

JUGpress: Ko je sve od bivših sudija učestvovao u radu na ovom seminaru?

JN: To su sve bile bivše uspešne sudije i instruktori 1. kategorije, kao i bivši internacionalci, kao što su Jovan Božović, Aleksandar Veljović, Saša Vukadinović, Darko Rasinac, Goran Kojić, Igor Kocić i Jasmina Zafirović. Seminare je posetio i Danilo Grujić, bivši internacionalac i sudija sa najviše odsuđenih derbija naša dva najbolja kluba, posle sudije Milorada Mažića, sa kojim je bio u timu na velikom broju međunarodnih utakmica, kako klupskih tako i državnih reprezentacija, a između ostalog i finala Lige šampiona. Kao dugogodšnji uspešan delioc pravde Grujić je svim učesnicima seminara poželeo dobru i uspešnu prolećnu sezonu, sa željom da drugi deo prvenstvene sezone pretekne u najboljem redu i korist dobrobita fudbala i fudbalske igre.

JASMINA ZAFIROVIĆ, DAMA KOJA JE UVEK DAMA

Bila je prava dama kad je sa sudijskom pištaljkom godinama uspešno delila sudijsku fudbalsku pravdu. Taj epitet i sada ima kao predavač mladim sudijama. Kao prava profesorka, na seminaru pojašnjavala i objašnjavala svojim naslednicima sve ono što očekuje sudije na fudbalskom terenu.

  • Ukoliko želite da budete dobar delilac fudbalske pravde morate da volite poziv sudije. Vaša obaveza je da uvek budete blizu mesta događaja i da donosite pravovremene i tačne odluke. Pri tom i saradnja sa pomoćnicima mora biti na najvišem nivou. Posao sudije je lep, ali i vrlo težak, jer obe ekipe koje se nadmeću žele da pobede. Zato vi sudite pravedno i pošteno i neka pobednik bude ona ekipa koja je to boljom igrom i zaslužila na samom terenu.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare