U svakoj školi po dva policajca

NIŠ

U svim školama u Nišu  su u 8 sati kada počinje nastava učenike dočekali učitelji i nastavnici ali i po dva policajca koji će sa đacima i zaposlenim u školama biti od početka do završetka nastave. Njihov zadatak će biti da i u vreme odmora budu sa učenicima u školskim dvorištima. Policijski službenici su prisutni osim u osnovnim i u srednjim školama.

U holu Osnovne škole „Radoje Domanović“ dva policijska službenika su za vreme trajanja nastave bili u holu škole pored dežurnog radnika, a kada se začulo zvono za veliki odmor zajedno sa učenicima i oni su bili u školskom dvorištu.

                              Prema rečima Dušice Tričković, direktorke Osnovne škole „Radoje Domanović“ prisustvo policijskog službenika u njihovoj školi nije novina, a osim što će o sigurnosti dece brinuti policijski službenici to je i dalje zadatak škole. Odlučeno je i da u ovom trenutku više pažnje nego obično bude posvećeno i đacima i roditeljima.

                               „U našoj školi je od 1.septembra dodeljen školski policijac koji je sve vreme dok traje nastava u školi.Doživljavamo ga kao člana našeg kolektiva na najbolji  mogući profesionlni način. Ni jedna vrsta nasilja u vreme odmora nije evidentirana  ove godine što pokazuje da je to prava odluka i prava mera  u borbi protiv nasilja. Danas smo po preporuci Ministarstva prosvete dobili još jednog školskog policajca  koji će brinuti o bezbednosti dece  od 6  ujutru do 19 sati kada se nastava završava“,  kaže direktorka Dušica Tričković.

                             Ona dodaje da se škola ne meša u njihovu profesionalnu obevzu koju će oni, bez sumnje izvršiti na najbolji način, a sama škola, odnosno direktor škole je zadužen za bezbednost učenika u  toku časa i odmora.

                              Tričković dodaje da je u školi organizovano niz aktivnosti u koje su uključemi kako učenici tako i roditelji jer je u ovom trenutku nakon tragičnog dođaja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ neohodno razgovarati sa decom, saslušati iz, pomoći im da prevaziđu strahove ukoliko ih imaju i jednostavno biti sa njima.

                              „U školi smo organizovali i radionice sa učenicima  sa ciljem da se kod njih razvije otpor na stres, ali i razvijanja  osaćenja pripadnosti, poštovanja tolerancije. Tokom radionica razgovaraćemo sa učenicima jer nam je to u ovom trenutku i današnje vreme neohodno“, kaže Tričković.

                           Dodaje da će tokom ove nedelje biti održani i roditeljski sastanci.

                           „Potreban nam je savetodavni rad jer smo shvatili da je neophodna saradnja sa roditeljima i to pojačana u odnosu na dosadašnju, a u sredu će  i stručni tim jedne od poliklinika u Nišu koja se bavi psihoterapijom biti  u našoj školi i razgovarati sa učenicima i roditeljima“, dodala je Tričković.

                         U ovoj školi roditelji već popunjavaju i anonimni upitnik u kome roditelji postavljaju pitanja u vezi sa nedoumicama ili strahovima ukoliko ih imaju.

                          „Pitanja će postavljati neuropsihitraima, psihoterapeutima , psiholozima koji će javno dati odgovore na ta pitanja kada budu gostovali u našoj školi“, ističe Dušica Tričković.

                            Situacija je slična i u srednjim školama.Dva policijska službenika su sve vreme trajanja nastave bila i na ulazu u Pravno-poslovnu školu koja se nalazi u strogom centru Niša na Trgu kralja Milana.

                              Inače, u Srbiji  je angažovano 1.200 policajskih službenika koji će biti raspoređeni u oko 1800 škola. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare