U susret slavama

LESKOVAC

U dvorištu Šop Đokićeve kuće održana po drugi put je održana manifestacija „U susret slavama“, koja za cilj ima da se najmlađi Leskovčani upoznaju sa srpskim slavama i ovom tradicijom karakterističnom za srpski narod. Protojerej Marko Adamović je u svom obraćanju naznačio da našim krsnim slavama se sećamo i naših svetitelja koji nas čuvaju tokom cele godine, kao što su čuvali i naše pretke.

„Srpska slava slavi se još od devetog veka, od 863. kada su braća Kirilo i Metodije krstili naš narod. Da nije njih, ne bi ni nas bilo. Draga deco, mi smo srećni što smo danas vaši gosti, jer ste vi danas pravi domaćini okupljeni oko kolača, ikone, sveće, oko svih simbola koji krase naše sleve. Vi ste naša budućnost, zato želimo da vas naučimo da vi u budućnosti dočekujete vaše goste, ako što su to činili naši predhodnici.“

Milan Stojković, pomoćnik gradonačelnika, podsetio je da su slave nešto što je specifično samo za pravoslavne Srbe.

„Prenošena sa generacije na generaciju, krsna slava je danas okosnica porekla i identiteta, kroz koju se godinama čuvaju vera i tradicija. Menjala su se vremena, ljudi i vrednosti, ali je za obeležavanje krsne slave srpski narod uvek nalazio volje i sredstava. Čak ni za vreme petovekovne vladavine Turaka, buna i ratova, Srbi se nisu odrekli najveće svetinje njihovog naroda. Slavilo se na bojnim poljima, u logorima i šatorima, u muci i bedi, u različitim delovima sveta, ali uvek sa verom u sveca koji treba da zaštiti porodično ognjište. Na osnovu toga, slobodno se može reći da je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju u našem narodu. Svaka kuća ima sveca zaštitnika kojeg na dan krsne slave uz molitvu i obrede proslavlja, i odaje mu čast. Na taj način čuva se nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, a tradicionalni običaji se verodostojno prenose na nove naraštaje.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare