U susret Evropskoj školi bez granica

LESKOVAC

 

U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ održana je završna konferencija pod nazivom „U susret Evropskoj školi bez granica“ na kojoj je predstavljen Nacrt Akcionog plana srednjoškolske zajednice Jablaničkog okruga za prevazilaženje predrasuda o EU u periodu 2018 – 2019. godine.

Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Tamara Delić i ovom prilikom istakla da se predrasude često radjaju iz manjka informisanosti.

„Treba da stavimo fokus na mlade i na njihova mišljenja o EU i svemu onome što taj put donosi za njih, odnosno o konkretnim benefitima koje bi oni mogli da imaju od našeg budućeg članstva u EU. Ono što je naš zajednički zadatak i cilj jeste da radimo na tome da mlade opskrbimo konkretnim i tačnim informacijama, kako bi oni mogli kritički da razmišljaju, ali i da razgovaraju o EU i o prednostima članstva“, rekla je Delić naglašavajući da zajedničkim snagama treba da se razbiju predrasude o evropskim integracijama Srbije.

Tokom rada na Nacrtu Akcionog plana korišćeni su rezultati sprovedenog istraživanja o predrasudama srednjoškolaca, na kome je učestvovalo 6,7 odsto učenika sa područja Jablaničkog okruga, zatim izveštaji sa četiri info – sesije o predrasudama koje su održane u Leskovcu, Lebanu i Vlasotincu sa preko 250 učenika, kao i izveštaji sa pet edukativnih radionica organizovanih sa 100 učenika radi njihovog suočavanja sa predrasudama, ali i zaključak sa panel – diskusije, organizovane na ovu temu.

Današnja konferencija je deo projekta „Evropska škola bez granica! – Prevazilaženje predrasuda kod srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu da će ulaskom u EU, ljudi u Srbiji izgubiti nacionalni i kulturni identitet“ koji u partnerstvu realizuju Evropski pokret u Srbiji Leskovac i TŠ „Rade Metalac“, uz finansijsku podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade RS, koja u ovom slučaju iznosi 705.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare