U sredu protest za veći minimalac

BEOGRAD

Nevladina organizacija Platforma Solidarnost pozvala je danas građane i građanke da u sredu 1. septembra u 18 časova dođu ispred zgrade Vlade Republike Srbije i poruče vlastima da je radnicama i radnicima u Srbiji potrebna plata od koje će moći da žive – plata za život.

Organizacija navodi da je skup zakazan uoči sednice Socijalno-ekonomskog saveta koja će biti održana 2. septembra i na kojoj treba da se donese odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Tokom dosadašnjih pregovora, Vlada je predložila da minimalna zarada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012.

Taj predlog Platforma Solidarnost smatra neprihvatljivim “jer on znači da će oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu i dalje primati sirotinjske zarade od kojih se jedva preživljava”.

U saopštenju se dodaje da se “vlasti hvale rastom prosečne zarade što, u uslovima stagnacije najnižih zarada može značiti samo jedno – da prihodi najbogatijih rastu i da naše društvo razaraju sve veće nejednakosti”.

Platforma solidarnost smatra da nije dovoljan ni predlog reprezentativnih sindikata da se minimalna zarada makar izjednači sa cenom minimalne potrošačke korpe, ali da bi prihvatanje tog predloga predstavljalo “korak u dobrom pravcu ukoliko se rast minimalne cene rada nastavi i naredne godine u cilju dostizanja plate za život”.

Izvor: UGS Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare