U Sigurnoj kuci tri puta manje žena neko proteklih godina

NIŠ

Broj žena koje borave u Sigurnoj kući u Nišu u odnosu na pre nekoliko godina smanjio za oko trideset odsto. Iako su se plašili da će karantin i zaključavanje doneti veći broj prijava, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici daje rezultate, kaže Sonja  Šćekić, direktorka Sigurne kuće. I žene koje su se od nasilja u porodici sklonile na sigurnom danas obeležavaju Dan žena, a prvi pokloni za ovaj međunarodni praznik su stigli od žena iz GO Medijana koje su ih krajem proteklog vikenda posetile.

“Upravo je borba države da se izborimo protiv ovog problema dala rezultate.Veliki značaj u svemu tome ima novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet pre tri godine. Nakon donošenja ovog Zakona mnoge žrtve nasilja u porodici su se osnažile, imaju više poverenja u institucije i ustanove, i to ih je ohrabrilo id a prijave nasilje kome su izložene”, kaže Sonja Šćekić.

                 Dodaje da se u odnosu na prethodne godine broj žena koje traže utočište i beg od nasilnika u Sigurnoj kući smanjio.

                 “Moram da priznam da smo, kada je prglašena epidemija koranavirusa očekivali da broj žena koje su izložene nasilju biti veći, čak smo se i pripremili da prihvatimo veći broj žena, međutim, ne samo u niškoj Sigurnoj kući već i u ostalim Sigurnim kućama u Srbiji, taj broj bio manji”, dodaje Sonja Šćekić.

                  U Sigurnoj kući u Nišu trenutno boravi pet žena i šestoro dece.Kuća ima kapacitet za 15 korisnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare