U selu Konopnica održani Miholjski susreti sela

VLASOTINCE

U vlasotinačkom selu Konopnica u nedelju su drugi put održani ,,Miholjski susreti sela” u prazničnom danu Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatijeg kao Velika Gospojina. Tog prazničkog datuma koji je uvek 28.avgusta, pre nekoliko decenija, u porti crkve dolazio je veliki broj ljudi iz vlasotinačke i leskovačke opštine. U postavljenim šatorima bile su kafane, a na otvorenom , na livadama i zelenoj travi bile su cele porodice, a na meniju je bilo pečenja i roštilja, naravno i dobrog domaćeg vina. Igralo se kolo uz svirku trubača i harmonikaša, pesma se na daleko čula skoro do jutarnjih sati.

Ove godine, prvi put tradicionalna dešavanja upotpunjena su i nizom aktivnosti kojima se obeležava manifestacija Miholjski susreti sela.

  • Miholjske susrete organizovali smo ove godine u Konopnici, sa ciljem da damo novu dimenziju dosadašnjem okupljanju. Prilika je da se zahvalimo Ministarstvu za brigu o selu, koje sufinansira ovu manifestaciju. Istovremeno, da podsetim, naša opština radi na obnovi starih zgrada domova kulture u mnogim našim selima, kao što je slučaj i u Konopnici. Želimo da podstaknemo i obnovu društvenog života u selima, a obnova zgrada za okupljanje samo je jedna od mogućnosti. Održavanje ove manifestacije još jedan je korak u tom pravcu – istakla je Tatjana Ilić, član Opštinskog veća, zadužena za oblast kulture i turizma.

U dvorištu crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Konopnici održana je likovna radionica pod nazivom ,,Ocrtavanje crkve u Konopnici sa dvorištem.” U crkvenoj porti na ovoj radionici učestvovalo je više pedesetoro dece, te žiri koji je ocenjivao radove nije imao nimalo lak zadatak. Rad Ksenije Jović osvojio je prvo mesto, drugo je pripalo radu Aleksandre Mitov, a treće mesto osvojio je Mišel Jović. Žiri inspirisan kreativnošću učesnika za najprirodniji crtež proglasio je rad Davida Jovića, za kolorit – boje proglasio je rad Teodore Milenović, najprecizniji crtež je rad Danice Simonović, najtopliji je rad Katarine Stošić, najorginalni rad je uradila Lea Stojiljković, dok je najmaštovitija bila Tara Ristić.

  • Bio je sasvim neobičan dan, ispunjen dečjim glasovima, neiscrpnom kreativnošću i maštom na svakom crtežu. Broj dece povećavao se iz minuta u minut. Teško je bilo izabrati najbolje, jer svako dete izražava se na svoj način, ali smo se potrudili da ni jedno dete koje zaslužuje nagradu ne bude oštećeno. Zato smo pored tri nagrade za prva mesta, dodelili i druge nagrade – rekla je član žirija Meri Stojković. Na literarnom konkursu najbolje radove o svom selu napisali su Strahinja Petrović i Nastasija Mišić. Inače, literalni konkurs održan je u dve kategorije, od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda.

Delove ,,Vlasotinačkog kuvara na dijalektu” čitala je autor Jasmina Mitrović, dok su članovi folklornog ansambla ,,Bratstvo” izveli su splet igara iz leskovačkog kraja. Turnir u malom fudbalu održan je dan ranije, u kategoriji ,,petlića” najbolja je ekipa FK ,,Konopnica,” kod kadeta ,,Mladenović G sistem,” a u kategoriji seniora najbolja je, takođe, ekipa FK ,,Konopnica.” Nakon proglašenja pobednika i dodela pehara, prisutne posetioce zabavljao je muzički sastav ,,Perspektiva. ”

  • Turistička organizacija drugi put realizuje ,,Miholjske susrete,” uz podršku Ministarstva za brigu o selu i opštine Vlasotince. Reč je o manifestaciji koja spaja tradicionalno okupljanje, narodne običaje i divne priče o selima. Danas se, nakon više godina,opet na praznik Velike Gospojine čuju graja, smeh i radost dece u crkvenom dvorištu u Konopnici. Hvala svima koji su se družili sa nama – rekla je Sanja Stojiljković iz Turističke organizacije.

Manifestaciju ,,Miholjski susreti sela” sufinansirali su Ministarstvo za brigu o selu sa 400 hiljada dinara i opština Vlasotince sa 200 hiljada dinara. Organizator manifestacije je, kao i prošle godine, Turistička organizacija opštine Vlasotince.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare