U proširenje deponije Željkovac uloženo oko tri miliona evra

LESKOVAC

Na regionalnoj sanitarnoj deponiji Željkovac , koja se nalazi u blizini Leskovca , završeni su građevinski radovi.

 

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović smatra da je “proširenjem kapaciteta deponije „Željkovac“ obezbeđeno zbrinjavanje komunalnog otpada u narednih 10 godina”.
U proširenje deponije , zajedno sa  postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, uloženo je oko tri miliona evra a danas kapacitet deponije iznosi oko 360 hiljada kubika.

Cvetanović je rekao i da je “odlagalište izgrađeno po savremenim standardima” i da “ izvođači garantuju bezbednost, odnosno garantuju da opasnosti po stanovnike i širu životnu okolinu nema”.

 

Na deponiji će, sem grada Leskovca , otpad odlagati i opštine Vlasotince, Crna Trava, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vladičin Han, Žitorađa i Prokuplje.

Cvetanović je istakao I da je “deponija „Željkovac“  jedna od retkih sanitarnih deponija  gde je zaposleno oko 25 radnika a na terotoriji  Leskovca PWW broji oko 210 zaposlenih”.

On je rekao I da je “u protekle dve godine PWW  obnovio svoj vozni park, kupljeno je 13 kamiona), a vrednost nabavljenih kamiona, kontejnera i kanti za potrebe PVV-a iznosi 2,5 miliona evra.

“PWW  punih 11 godina odlično obavlja svoj posao u našem gradu, pa samim tim grad ima sa njima dobru saradnju” , ocenio je Cvetanović koji je naveo  nedeljne zajedničke akcije čišćenja  u kojima je očišćeno  oko 300 deponija i uklonjeno više od 3.200 tona otpada.

Prilikom današnjeg obilaska deponije rečeno je I da će uskoro biti zamenjeni neuslovni kontejneri u svim  školama na teritoriji grada Leskovca .
Na pitanje novinara JUGpressa kada će da budu oprani kontejneri za smeće na teritoriji grada Leskovca rečeno je da je ta akvija plkanirana za 2019. Godinu.

Gradonačelnik Leskovca je dodao da je “mašina za pranje kontejnera skup”  ali da bi trebalo rešiti problem pranja kontejnera “ako ne u 2019. onda bar u 2020. godini.

 

Generalni direktor PWW Slobodan Cvetković tvrdi da se na deponiji Željkovac ne odlaže medicinski I drugi opasan otpad I da oni koji to tvrde nisu u pravu ili su zlonamerni.

On je rekao da Por Verner I Veber (PWW) austrijska firma koja gazduje deponijom” “sve radi u skladu sa dozvolom koju ima “ a na pitanje JUGpressa kako se tretira otpad iz surduličkog “Knaufa” rekao je da se ono što se odlaže u Željkovcu ne tretira kao opasan otpad.

Na ovoj deponiji počinje da se koristii nova kaseta za odlaganje otpada a napravljeno ih je ukupno četiri .

Cvetković je rekao I da se otpadna voda iz bazena ispod deponija koristi za “orošavanje” skladištenog  otpada”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare