U Preševu Srbi podržavaju vlast, bez koalicionog sporazuma

PREŠEVO

Novi predsednik opštine Preševo je Šćiprim Arifi , lider Alternative za promene koja je na vanrednim lokalnim izborima osvojila 15 mandata.

Za predsednik Skupštine  izabran je Sami Salihu koji predvodi Grupu građana  Reforma za promene Demokratske partije Albanaca  koja ima tri odbornika.

Njegov zamenik će biti  Branko Trajković iz SNS,  sa liste “Aleksandar Vučić-Za Srbiju jedinstveno”, koja je na ponovljneom glasanju uspela da osvoji dva odbornička mandata.

Danas je izabrano I Opštinsko veće u kome nema predstavnika Srba.

Zahvaljujući upravo srpskim odbornicima napravljena je  vladajuća većina , Arifi je izabran za predsedika opštine a Salihu za predsednika Skupštine.

Ali, za razliku od Arifija I Salihua, koji imaju koalicioni sporazum, takav sporazum ne postoji sa listom “Aleksandar Vučić-Za Srbiju jedinstveno”, saznaje FoNet.

Praktično, Srbi pružaju podršku lokalnoj vlasti, koja ne bi mogla da bude konstituisana bez njih, ali to rade bez ikakvog koalicionog sporazuma.

Ovakva situacija je, rekli su FoNetovi izvori u vladajućoj koaliciji, “dogovorena sa Beogradom” .

Naši izvori tvrde da ona nije diktirana protivljenjem trojice odbornika  Šćiprima Arifija koaliciji sa Srbima niti pravoj maloj kampanji , koja se vodila na društvenim mrežama proteklih nedelja protiv učešća srpskih odbornika u lokalnoj vlasti.

Razlog za tu kampanju  je sasvim logičan, bez srpskih odbornika ni sadašnja vlast ni sadašnja opozicija nemaju većinu a zbog uzavrelih strasti iz predizborne kampanje teško da je u ovom trenutku moguće napraviti drugu vrstu dogovora I “čistu” albansku vlast u Preševu.

Današnja konstitutivna sednica je obilovala žestokim diskusijama, u prilog tome govori I činjenica da je tek posle nekoliko sati usvojen dnevni red.

Odbornici opozicije , koju čine Demokratska partija Albanaca, Partija za demokratsko delovanje i Demokratska unija doline su napustili sednicu nakon verifikovanja mandata I izbora predsednika opštine I  predsednika Skupštine.

FoNetu su rekli da je razlog za napuštanje to što je vladajuća većina odlučila da započne sa izbornom izvršnih organa a očemu, tvrde, nisu svi odbornici bili ranije obavešteni već im je to saopšteno na današnjoj sednici .

Nakon dvadesetominutne pauze Skupština nastavlja sa radom.

Kao svoje prioritete predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi naveo je nastavak poslova započetih 2016. godine, kada je bio predsednik opštine koji su, precizirao je “usmereni ka ekonomskom razvoju” , obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku., što je, inače, delokrug rada Nacionalnog saveta Albanaca , i otvaranje malograničnog prelaza ka Makedoniji, izmedju sela Miratovac I Lojane.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare