U poboljšanju položaja Roma u Nišu se akcenat stavlja na obrazovanje mladih

NIŠ

Svetski dan Roma obeležava se u celom svetu 8. aprila.

U susret obeležavanju ovog dana u Nišu su boravili predstavnici  Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.  

Uz prigodan program, uručenje zahvalnica najavili su i obeležavanje ovog dana  u Nišu, u ponedeljak, 8. aprila.

“Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava čine sve kroz razne programe, kako bi unapredili  položaj Roma u Srbiji. U Nišu se mnogo radi na tome. Mnogi programi su relizovani, mnogi se realizuju uz pomoć države i ministarstava i evropskih fondova. Mi  smo kao lokalna samouprava kroz razne akcije unapredili njihov položaj i uključili ih u sve sfere društvenog života. Grad Niš je dosta toga uradio kroz ove programe koji Rome inkorporiraji u sve pore društvenog života. Po tome  kako je Rome inkorporirao u sve sfere društvenog života  Niš odmakao u odnosu na sve druge gradove. O tome  najbolje govori podatak da Niš stipendira romsku decu koji se školuju u srednjim školama , gde smo dodelili ugovore za 24 stipendista. A to je početak svega. Loš položaj u društv i življenje u neformalnim naseljima je nešto što tek treba rešavati” rekla je gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.   

Najveći pomak u poboljšanju položaja Roma poslednjih godina učinjeno je na polju obrazovanja, kaže Dalibor  Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji dodaje da već sada ima mnogo više svršenih srednjoškolaca i visokoobrazovanih Roma. Cilj je, kako kaže, da imamo što veći broj obrazovanih Roma.

„Na unapređenju brazovanja Roma intenzivno se radi. Pre svega na upisu đaka romske nacionalnosti u srednje škole i fakultete. Romi dobijaju stipendije tako da ima pomaka kada je reč o obrazovanju. Vlada Republike Srbije najavila je i izgradnju socijalnih stanova za Rome. U nekim opštinama su ti stanovi već i završeni, kao što je u Ubu, Odžacima i Svulajncu“ kaže Nakić.

Kažu da imaju mnogo planova i projekata.

„ I dalje ćemo raditi u oblasti obrazovanja, kulture i informisanosti, službene upotrebe jezika i pisma. Iniciraćemo u opštinama u kojima za to postoji zakonski okvir uvođenje službene upotrebe jezika i pisma. Radićemo na upisu učenika u srednje škole, stipendiranju romskih učenika i upisa svršenih srednjoškolaca na fakultete. Ovde u Nišu smo u razgovoru sa lokalnim funkcionerima dogovorili otvaranje Romskog kulturnog centra koji bi radio pod okriljem Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Tu će biti ukljućeni svi predstavnici Roma sa teritorije Niša“ rekao je Dalibor Nakić.

O tome da se oseća veliki pomak u obrazovanju i kulturi Roma u Nišu govorio je Svetislav Jovanović, iz Nacionalnog saveta Roma , kancelarije u Nišu.

„ Zahvalni smo gradu i svimiopštinama, Nacionalnom savetu Roma i svim projektima kojiće se sprovesti u Nišu. Grad Niš ima čime da se pohvali što se tiče unapređenja položaja Roma. Tu su stipendije, izgradnja kuća i Kulturni centar koji će početi da radi. I ovo danas je velika čast, da najveći zvaničnici Nacionalnog saveta budu u Gradskoj kući i da na ovaj način obeležavamo nedelju pred Međunarodni dan Roma. U Nišu se otvaraju fabrike i to je prilika za zapošljavanje Roma. Stvari idu na bolje . Romska zajednica će osetiti boljitak ako nastavimo ovom uzlaznom putanjom “ rekao je Svetislav Jovanović.

U Nišu po zvaničnoj statistici živi preko 6000 Roma a nezvaničnoje taj broj veći.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare