U planu izgradnja solarne elektrane kod sela Vrela nadomak Niša

NIŠ

Veće grada Niša usvojilo je izmene Prostornog plana administativnog područja grada Niša kojima se stvara planski i pravni osnov da na 61 hektaru na području sela Vrela, na području Gramade, bude gradjena solarna elektrana. Dosadašnjim Prostornim planom zemljšte pored Vrela bilo definisano kao „šumsko“, iako nije bilo pošumljeno, a izmenama plana definisano je kao „građevinsko“.

                                    „Dalja procedura je donošenje odluke o izradi plana detaljne regulacije za ovo područje. Rani javni uvid u trajanju od 15 dana, javni uvid u trajanju od 30 dana ukolio seukaže potreba. Tek nakon usvajanja plana detaljne regulacije stvoriće se pravni  osnov za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole za izgradnju solarne elektrane, kazala je Lidija Stefanović Nikolić, zamenik direktora Zavoda za urbanizam.

                                    Prema rečima čkana Gradskog veća Nenada Stankovića  u pitanju je ozbiljna izmena  prostornog plana kojim se dobija lokacija za solarnu elektranu.

                                  „To je prostor koji  se ne vodi kao građevinsko zemljište  i najpogodinije za postavljanje solarnih panela. U pitanju je ozbiljan projekat i  postoji više kompanija koje su zainteresovane za njega“, kazao je Stanković dodajući da se radi o projektu od posebnog značaja imajući u vidu trenutnu situciju sa energentima.

                                    Veće grada Niša usvojilo je i treće izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Crveni krst. 

                                     „Pomenute i izmene i dopune odnose na usaglašavanje trase Somborskog bulevara sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, odnosno prepoznatom arheologijom u ovom trenutku. Područje u obuhvatu izmene i dopune svih enklava, površine 18 hektara. Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji s tim što je u jednom trenutku ponovljen javni uvid zbog ponovljenih primedbi građana koji su prihvaćeni od Komisije za planove pa je to iziskivalo ponovno upoznavanje  javnosti sa novim planskim rešenjem pre upućivanja na dalju proceduru usvajanja. Dobijena je i saglasnost Gradske opštine Crveni krst“, izjavila je Stefanović Nikolić.

                                   Veće grada Niša usvojilo je i odluku o izradi novog Prostornog plana, pošto je važeći usvojen još juna 2011. godine.   Stefanović Nikolić je podsetila da je Prostorni plan obuhvata svih pet  opština, 71 katastarsku opštinu, odnosno 597  kvadratnih kilometara.                                  „Novi prostorni plan preispitaće sada važeće plansko rešenje i saglasiti se sa novom zakonskom regulativom koja u ovom trenutku, za razliku od tada važeće po kojoj je rađen sadašnji prostorni plan, predviđa dalju razradu naselja i sela. Sastavni deo odluke o izradi novog Prostornog plana je i odluka o pristupanju izrade strateške procene uticaja plana na životnu sredinu“, izjavila je Stefanović Nikolić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare