U Pčinjskom okrugu najviše nezaposlenih u Vranju

VRANJE

 

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Vranju na području Pčinjskog okruga u 2016. godini, zaključno sa novembrom, bilo je 25.187 nezaposlenih lica. Od tog broja 12.922 su žene.

Posao podjednako traže i muškarci i žene, različitih godina starosti i zanimanja.

Među nezaposlenima najviše je lica sa prvim stepenom stručne spreme, ukupno 9.956.

Sa drugim stepenom je 1.041 osoba i najviše je šivača tekstila.

Među onima koji traže posao dosta je automehaničara, bravara, mehaničara, mašinista, mašinbravara koji imaju diplomu završene trogodišnje škole.

 

Na evidenciji Službe za zapošljavanje sa četvrtim stepenom stručne spreme je 6.855, od kojih su 3.663 žene. Među svršenim srednjoškolcima koji čekaju posao su ekonomski tehničari, njih 700. Više od polovine su žene. Lica koja čekaju posao stara su od 25 do 29, što znači da neki čekaju na posao čitavu deceniju.

Slede mašinski i veterinarski tehničar, pa tehničar drumskog saobraćaja i maturant gimnazije jezičkog ili društvenog smera. I ovde je najveći broj žena koje čekaju na posao.

 

Tehničar drumskog saobraćaja – specijalista, je zanimanje sa petim stepenom stručne spreme. Ima ih 15 i među njima nema žena. Sa ovim stepenom je 69 nezaposlenih.

Brojka od 1.283 se odnosi na lica koja imaju šesti stepen stručne spreme i to su ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo, zatim pravnik, vaspitač predškolske dece i nastavnik razredne nastave, kao i strukovni ekonomista.

 

Sa fakultetskom diplomom je dosta ekonomista, njih 294, zatim pravnika 129 i doktora medicine 110, koliko ih je i profesora razredne nastave koji dugo čekaju na posao jer je prosek starosti od 30 do 34 godine.

 

Interesantno je da sa završenim magistraturom ima devetoro lica od kojih je pet žena. To su magistar poljoprivrednih nauka za proizvodnju bilja, zatim specijalista inženjer saobraćaja, specijalista učitelj i specijalista likovni umetnik, specijalista urgentne medicine i među ovim zanimanjima nema žena. Tu su još i specijalista oralne hirurgije, specijalista stomatološke protetike, kao i specijalista ortodoncije.

 

S obzirom da je grad Vranje  najveći u Pčinjskom okrugu, razumljivo je što je evidentiran najveći broj ljudi koji čekaju posao  njih 7.896, slede  Bujanovac – 4.690, Preševo – 4.525, Surdulica – 3.067, Vladičin Han – 2.478, Bosilegrad – 1.459 i Trgovište – 1.072.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare