U opštini Vlasotince borba za 45 odbornička mandata

VLASOTINCE
Po svemu sudeći predstojeći izbori za republičke poslanike i odbornike za lokalne smouprave, zakazani za nedelju 21.jun razrešiće mnoge dileme oko sastava republičkog parlamenta, a još i više u opštinskim i gradskim skupština gde se očekuje da će biti mnogo neizvesnija borba, pošto glasači za svoje predstavnike biraju odbornike koje lično poznaju, jer su to njihove komšije, rođaci i prijatelji.
Od predsednika Opštinske izborne komisije Vlasotinca, Aleksandra Jovića, diplomiranog pravnika saznali smo mnoge pojedinosti oko nedeljnih izbora u opštini Vlasotince.

 • Na izborima za odbornike Skupštine opštine Vlasotince, raspisanim za nedelju, 21.06.2020.godine, učestvovaće šest izbornih listi i to po redosledu kako su izborne liste prihvaćene od strane Opštinske izborne komisije – informisao nas je Aleksandar Jović, predsednik OIK, o broju stranaka i udruženja koja će učestvovati na izborima u nedelju.
  I koji je to redosled, i ko su nosioci lista ?
 • Redosled je sledeći:
 1. ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU
 • Bratislav Petrović
 1. IVICA DAČIĆ – “Socijalistička partija Srbije ( SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma”
 • Nebojša Stojanović
 1. BOLjA SRBIJA – BOŠKO STANČIĆ, DRAGAN JOVANOVIĆ – ZDRAVO DA POBEDI
 • Boško Stančić
 1. dr SPASIĆ
 • Dragan Spasić
 1. Pokret za Vlasotince – Samo hrabro – dr Slavoljub Mitov
 • Slavoljub Mitov
 1. dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA
 • Genadije Ilić

U odborničkim klupama u vlasotinačkom lokalnom parlamentu ima mesta za 45 odbornika. Da li nam možete reći koje su stranke predale liste kandidata za svih 45 odbornika, a koje su predale sa nepotpunim brojem kandidata ?

 • Stranka Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković ,,Palma” , kao i Bolja Srbija -Boško Stančić, Dragan Jovanović – Zdravo da pobedi, predli su liste od 45 kandidata za odbornike.
 1. Stranke koje nisu predale punu listu su:
 • dr SPASIĆ – 15 kandidata za odbornike
 • POKRET ZA VLASOTINCE – SAMO HRABRO -DR SLAVOLjUB MITOVmo hrabro – dr Slavoljub Mitov – 31 kandidat za odbornike
 • dr VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA – 15 kandidata za odbornike

Koji je broj građana koji ima pravo glasanja i koji je poslednji datum zaključivanja konačnog broja birača ?

 • Ukupan broj upisanih birača na dan 5. juna, kada je je utvrđen ukupan broj birača od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je 23.623, s tim što će se konačan broj utvrditi nakon prijema u OIK rešenja u promena u biračkom spisku nakon zaključenja biračkog spiska i to do 48 časova pre održavanja izbora, tj. 18.06.2020. godine u 24:00 časova

Kako mogu glasati lica koja objektivno ne mogu pristupiti biračkom mestu ?

 • Što se tiče lica koja ne mogu da pristupe biračkom mestu a upisana su u jedinstveni birački spisak, njima je omogućeno da glasaju tako što će se imena i prezimena tih lica prijaviti biračkim odmorima u kojima ta lica glasaju i to najkasnije do 11:00 časova. Sve prijave nakon 11:00 časova neće se uzeti u obzir i ta lica ne mogu da ispune svoju građansku dužnost.

U kom vremenu se otvaraju, odnosno zatvaraju biračka mesta ?

 • Biračka mesta se otvaraju u nedelju u 07:00 časova a zatvaraju se u 20:00 časova.

Koji je rok dostavljanja rezultata sa biračkog mesta OIK ?

 • Utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Opštinskoj izbornoj komisiji – rok osam časova od zatvaranja biračkih mesta, 22.06.2020.godine u 04:00 časova.

Za koje vreme OIK mora da utvrdi rezultate glasanja ?

 • Utvrđivanje rezultata izbora u Opštinskoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, 22.06.2020. godine u 20:00 časova.

Kada će se pobednici ovih opštinskih izbora okititi titulama sa prefiksom njegovo veličanstvo ,,odbornik” ?

 • Dodela mandata kandidatima sa izborne liste po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, 02.07.2020. godine u 20:00 – pojasnio nam je o svim pojedinostima predstojećih izbora, predsednik OIK u opštini Vlasotince, Aleksandar Jović.

DO SLEDEĆIH IZBORA

A, izbori, kao izbori. Slični ili isti kao oni predhodni. Skoro da su plagirani. Nikad veća obećanja, nikad više brige za narod, a pogotovo briga za radna mesta i to za one najmlađe. Posebna briga iskazana je za zdravlje glasača. Vrše se po selima pregledi, meri pritisak, kontroliše visina šećera… Za svaku pohvalu, nema šta. I to se čini ,,redovno i na vreme” za period od četiri godine. A što bi ranije, kad je naš narod zdrav i puca od zdravog zdravlja. Ali ako budu neki vanredni izbori, rok svih tih pregleda biće sigurno skraćen, jer će se narod u međuvremenu ,,razboleti”. A ljudi sa belim mantilima odmah će uzeti aparate za merenje pritiska pa trk na licu mesta. Da pomognu po Hipokratovoj zakletvi i ,,zakletvi”onog koji zna kad mu je narod ,,bolestan”. I to do sledećih izbora.

Radne građevinske mašine i njihovi rukovaoci čistili su doline i potoke svakodnevno i svih ovih dana. Iz kog sela da je bilo zatraženo tako nešto, želja bi brzopotezno bila ispunjena. A posle izbora sledi odmor i za rukovaoce i same mašine. Ne mnogo dugačak, ali po ,,zakonu” od četiri godine. Do sledećih izbora.

I ako je opasnost od korone virusa bila više nego evidentna, sam Kovid -19 imao je i jednu dobru stranu. Ušteđeno je na troškovima prevoza, na nafti kao gorivu, a posebno su pošteđeni oni, mnogobrojni, koji su angažovani na projektima i imaju rad na (ne)određeno vreme. Bilo bi sigurno ,,turističkih” putovanja, uživanja u lepoti naše zemlje i divili bi se umeću i veštini gradnje mostova, vijadukta, tunela… I tako do sledećih izbora.

A, izbori, kao izbori. Isti, slični i plagirani. Baš kao oni predhodni. Bilo sa ovom ili onom predhodnom vlašću…

Jer, kako mi reče moj pokojni deda Živan, da ,,Sve najbolje zna onaj ko je na vlasti”.

Ako ne verujete, uverićete se. Kad tad…

E, pa, moj narode – SREĆNI VAM IZBORI -.

U potpisu: (vlast) i MIR Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare