U opštini Medijana najviše nezaposlenih sa visokim obrazovanjem

NIŠ

U Gradskoj opštini Medijana najviše nezaposlenih je sa visokim obrazovanjem-  pravnici, ekonomisti i lekari

Četvrtina nezaposlenih,  u najvećoj gradskoj opštini Medijani su fakultetsko obrazovani. Ova gradska opština je najveća u Nišu, sa preko 87500 stanovnika ali i broj nezaposenih je veći u odnosu na druge opštine i Grad.Trenutno je sedam ipo hiljada nezaposlenih lica na teritoriji ove opštine  – rekao je danas u ovoj gradskoj opštini direktor niške filijale Nacionalne službe zapošljavanja Boban Matić na prezentaciji programa zapošljavanja.

„Pre pet godina, u februaru 2014. bilo je 11.200 nezaposlenih na teritoriji opštine Medijana Prošle godine u istom periodu bilo ih je 8200, što govori da se taj broj konstantno smanjenje“, rekao je Boban Matić dirktor niške filijale Nacionalne službe zapošljavanja.

Kako direktor Matić kaže ono što karakteriše tržište rada na  teritoriji opštine Medijana jeste veći broj fakultetski obrazovanih lica u odnosu na grad Niš  i na Filijalu.

Grad Niš trenutno ima ukupno 25 000 nezaposlenih.

„ U Gradskoj opštini Medijana oko 25 procenata, jedna četvrtina su lica sa sedmim stepenom obrazovanja, dok je taj procenat na nivou grada Niša oko 17 procenata, a na nivou filijale, 12 do 13 procenata“, objašnjava Matić

U toku je konkurs za obavljanje stručne prakse onih koji su završili formalno obrazovanje.

Ove godine među programima je zapošljavanje pripravnika za srednjoškolce  i visokostručno obrazovana lica,

 Za opštinu Medijana karakterističan je konkurs za pripravnike sa visokom stručnom spremom.

„ Uslov za zapošljavanje fakultetski obrazovanih lica  na ovaj način, uz finansiranje Filijale je da su mlađi od 30 godina, da su najmanje šest meseci na evidenciji i da su ostvarili prosek na fakultetu iznad 8,5. Nacionalna služba zapošljavanja finansira 12 meseci neto platu 30.000 dinara plus poreze i doprinose a obaveza je poslodavca da nakon tih godinu dana licu plaća radni odnos još šest meseci, ako zasniva radni odnos na neodređeno vreme. Ukoliko zasniva radni odnos na određeno vreme , onda je šest meseci refundacija a ugovorna obaveza je još šest meseci“,  dodaje Matić.

Nacionalna služba zapošljavanja raspisala je 12 javnih poziva za zapošljavanje. Dva, koja su u toku, su u okviru Akcionog plana zapošljavanja . Za ovu namenu na republičkom nivou predviđena su sredstva u vrednosti četiri milijarde plus 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Za samozapošljavanje i započinjanje sopstvenog biznisa nezaposlenih lica konkurs je raspisan 22. februara i traje do 22. aprila.

„ Od ove godine povećana su sredstva koja izdvajamo ua lica koju kreću u sopstveni biznis. Taj iznos sada je 200.000 dinara, osim za lica koja su evidentirana kao tehnološki višak kojima dajemo 220.000 dinara. Za osobe sa invaliditeto izdvajamo po 240.000 dinara“.

Osim programa koji je namenjen za nezaposlena lica, samozapošljavanje, ostalih 11 programa je namenjeni su poslodavcima.  To su tri grupe  programa : programi zapošljavanja ( otvaranje novih radnih mesta, javni radovi), programi obrazovanja i obuke ( stručna praksa, sticanje praktičnih znanja, obuka za poznatog poslodavca, zapošljavanje pripravnika sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem). Treća grupa javnih poziva namenjena je osobama sa invaliditetom (refundacija zarada osoba sa invaliditetom, javni radovi za ove osobe i zapošljavanje pod posebnim uslovima u delu prilagođavanja radnog mesta i radna asistencija).

Najtraženija zanimanja su, kao i dosad,  iz obasti informacionih tehnologija, mašinski i elektro inžinjeri, tekstilni radnici i radnici za rad u auto industriji. Traže se  i frizeri, kuvari, manikiri, pedikiri i slična zanimanja.

Najviše nezaposlenih sa fakultetskom diplomom je iz oblasti društvenih nauka., ekonomija i pravo, a posle njih su zdravstveni radnici.

Od srednjoškolaca, koji su najbrojniji na evidenciji,  najviše je na Birou svršenih gimnazijalaca, ekonomski tehničari, prodavci i medicinski tehničari.

Kako je rekao Boban Matić , među zanimanjima koji se traže su ugostiteljski radnici, kuvari.

Danas su na susretu poslodavaca sa rukovodstvom Službe za zapošljavanje u Gradskoj opštini Medijana, gde su prezentovani programi zapošljavanja, upravo tražili kuvare.

Filip Zdravković iz restorana „Stambolijski“ rekao je da njima  treba najmanje pet kuvara  i zainteresovani su za program priijema pripravnika.

„Uslov je da imaju završenu srednju  ugostiteljsko turističku školu, da bude pripravnik – kuvar“.   

On je dodao da je plata kuvara oko 40.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare