U okviru pozorišnog festivala „ Zvezdarište“ izložba „Put pozorišta“ Nišlije Filipa Cvetkovića

 NIŠ

17. Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište“ u okviru svog pratećeg programa, organizovao je  izložbu „ Put pozorišta“. Autor izložbe je mladi Nišlija Filip Cvetković koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu i koji, za sada, uspešno balansira između dve svoje ljubavi, ekonomiji i umetnosti.Izložba je privukla pažnju ljubitelja pozorišta, a mladi Cvetković se posebno obratio najmlađima sa željom da im na što lagodniji način približi pozorišnu umetnost i kod njih razvije ljubav prema ovoj umetnosti kako bi jednog dana postali stalni posetioci pozorišnih predstava. Izložba je   deo projekta „Put pozorišta“ udruženja „Institut za kulturno istraživanje“ .

                            „Izložbu sam organizovao u sradnji sa gradskom opštinom Zvezdara grada Beograda i Festivala „Zvezdarište“. U okviru festivala realizovan je projkejekat „Put pozorišta“, a u okviru  projekta organizovana je izložba koja je vezana za pozorišnu masku kao i radionica posvećena pozorištu“, kaže Filip Cvetković.

                            Ključna stvar radionice bila je pozorišna maska i kako se uopšte dolazi do nje.

                           „U okviru radionice učesnici su, uglavnom su do bila deca, mogli da nauče da pozorište ne čine samo glumci. Oni su ti koji prikazuju finalni proizvod, ali pozorište čini čitava plejada saradnika počev od reditelja, kostimografa, pa čak i pravna i finansijska služba. Svi su oni deo jedne celine koja za zove pozorište bez kojih ono ne bi moglo da funkcioniše na pravi način. Pozorište je velika i kompleksna institucija u kojoj radi veliki broj ljudi i gde se za svaki projekat oni uključuju“, objašnjava Filip.

                         Ideja vodilja je bila da projektom približi pozorište deci koja bi na ovaj način naučila kako se priprema predstava na daskama. Učesnici radionice upoznali su se i sa nastankom i razvojem pozorišne maske kroz vekove, sa maskama komedije i tragedije kao izrazom suštine pozorišne umetnosti. Upoznali su se sa načinom izrade pozorišnih maski, ali i na koji način kostimi i maske učestvuju u stvaranju pozorišnog lika koji glumac treba kroz predstavu da iznese.

                        Kako je izložba sa radionicom naišla na dobar odziv, Filip ima u planu da napravi i korak dalje.

                        „U bliskoj budućnosti, tokom leta,  imam u planu da izložbu prikažem  u državama u okruženju na Balkanu. Nadam se da ću u narednim mesecima to i realizovati, a u planu je i novi projekat „Instituta za kulturna istraživanja“ koji je vezan za kulturu, omladinu i mlađe uzraste“, zaključuje Filip Cvetković.

                        Filip Cvetković je rođen u Nišu gde je živeo do završetka srednje škole. Još u vreme srednjoškolcih dana sarađivao je sa ustanovama u kulturi, osebno sa pozorištima. Na veliko iznenađenje svih kada je stigao do studija opredelio se za ekonomiju.Kada je upisao ekonomiju shvatio je da umetnost neće biti njegov životni poziv, već ljubav koju ću negovati tokom života.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare