U Nišu umesto dve jedna Tehnička škola

NIŠ

Tehnička škola „12. februar“ i Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ od 1. septembra biće jedna srednja škola koja će se zvati Srednja stručna škola.

To znači i jedan direktor, jedan sekretar, jedan školski odbor, i tehnološki viškovi kod vannastavnog osoblja, ali i za to postoji rešenje, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu

Ovu  odluku donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon višegodišnjeg praćenja situacije u ovim školama. Obrazovni profili koja su deca upisala ostaju, tako da roditelji ne moraju da brinu o tome šta će biti sa decom. Jednostavno, od dve dobili smo jednu školu, kaže Gejo.

„ Umesto dva, sada ćemo imati jednog direktora, jedan školski odbor, jednog sekretara škole. Dosadašnji direktor škole Milutin Milanković to više nije, a v.d. direktora nove škole biće Snežana Živković, dosadašnji direktor škole „12.februar“, objašnjava Dragan Gejo. „Biće problema sa tehnološkim viškovima pomoćnog i tehničkog osoblja, odnosno zaposlenih u računovodstvu i pratećim službama u školi, a to deluje pomalo neprijatno, ali biće i taj problem rešen“.

U novoj školi sada će biti 37 odeljenje i preko hiljadu učenika, ali novonastala situacija neće ništa promeniti u radu učenika koji su upisani u ove dve škole.

On je dodao da dosadašnja direktorka Prve tehničke škole „Milutin Milanković“ neće više biti na toj dužnosti, ali i da neće ostati bez posla.

Prema rečima Dragana Geje, njegovo lično očekivanje je bilo da se spoje Prva tehnička škola Milutin Milanković i Mašinska škola – ŽIŠ znog sličnosti obrazovnih profila koje imaju, ali je resorno ministarstvo donelo drugačiju odluku.

Slična situacija je i u Kuršumliji, dodaje Dragan Gejo gde se spajaju od četiri škole, dve.

„U pitanju su Gimnazija u Podujevu i Gimnazija u Kuršumliji. One su pripadale mreži škola u Kosovskoj Mitrovici što je nama pravilo probelma oko prijemnih ispita, a ova druga, tehnička škola spojiće se sa ekonomskom. Imamo spajanje škola i u Babušnici. Tamo su u jednoj zgradi bile dve škole, gimnazija sa jednim i tehnička sa dva odeljenja, a ubuduće će to biti jedna škola sa tri odeljenja“, objašnjava Dragan Gejo.

Kada se radi o mreži škola, Dragan Gejo dodaje da su na ovaj način iscrpljene sve mogućnosti spajanja kada se radi o srednjim školama, ali da će za to dovoljno prostora biti kada se bude radila mreža osnovnih škola. To se posebno odnosi na isturena odeljenja seoskih škola u kojima trenutno ima malo đaka, a broje se jednocifrenim brojem. Takva odeljenja će biti spajana, najavljuje Drgan Gejo.

Pre spajanja škola Tehnička škola „12.februar“ je imala 25 odeljenja sa preko 700 učenika, a Škola „Milutin Milanković“ 12 odeljenja sa oko 300 učenika.

„Interesovanje učenika za naše smerove u našim školama je poslednjih godina značajno poraslo i to je dobro, a verujemo i da će takav trend nastaviti i pose stvaranja jedne škole“, dodaje Snežana Živković.

Problem sa kojim u ovim školama zaposleni trenutno i u novonastaloj situaciji mogu da se sretnu jesu tehnološki viškovi.

„Ni to neće biti problem kada se radi o nastavnom osoblju, a i vannastavno osoblje neće biti na udaru jer se povećava broj odeljenja što zahteva i određeni broj radnika. Sa druge strane, sa povećanjem broja učenika javila se potreba i za većim brojem administrativnih radnika, tako da sve to moramo da posmatramo i sa te trane“, zaključuje Snežana Živković.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Пpocтитутки Бишкeкa