U Nišu treći Medjunarodni kongres urgentne medicine

NIŠ

Od 1. do 3. juna na Medicinskom fakultetu u Nišu  održaće se Treći međunarodni kongres urgentne medicine. Tim povodom danas je u Medija reform centru održana konferencija za novinare .

Teme o kojima će biti reči NA kongresu su iz oblasti masovnih nesreća, hirurgije, primene ultrazvuka u dijagnostici urgentnih stanja i kardiologije

„Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan svuda u svetu a mi smo jedna od zemalja gde taj trend i dalje raste. To je posledica činjenice da se veoma malo bavimo preventivom a mi smo deo medicine koja leči posledice . Kardiovaskularne bolesti nisu jedini razlog zašto nam se pacijenti obraćaju. Tu su , često saobraćajni traumatizam, trovanje , opekotina. Od nas se očekuje da u najkraćem vremenu rešimo rebus – šta je to što ugrožava život i da pokušamo da otklonimo opasnost koja se nadvila nad pacijentom.  Nakon toga ostale grane medicine stupaju na scenu i nastoje da to definitivno zbrinu a ja mislim da je to lakši deo posla“, rekao je danas na konferenciji za novinare doktor Branislav Ničić.

Kongres će okupiti preko 150 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Među njima će biti 15 stranih eminentnih stručnjaka iz regiona ali i drugih zemalj, čak i iz Južne Afrike.  Biće to prilika za razmenu iskustava ali i upoznavanje sa najnovijim svetskim trendovima.

„ Mi smo bili na zadnjem kongresu ELSEMA na kome su dvojica naših kolega imala predavanja, i tamo su naše kolege iz Evrope i sveta bili u situaciji da čuju šta mi ovde radimo i koji su noviteti ali i razlike  u tehnologiji, sredstvima, meterijalnim podsticajima. One su u ovom trenutku nepremostive. Oni toga imaju u izobilju a mi smo ipak tek na početku. Ali, što se tiče ideja, razmišljenja , tu smo rame uz rame sa stručnjacima koje smo upoznali u Beču“, dodao je dr Ničić.

Prvog dana Kongresa na programu su dva kursa o temama bitnim za svakodnevni rad u urgentnoj medicini: „Alternativne metode za obezbeđenje disajnog puta“ i „Trijaža povređenih u masovnim nesrećama“. Drugog i trećeg dana, osim predavanja, učesnici će u popodnevnim časovima moći da učestvuju u radionicama: „Praktična primena ultrazvuka“, „Radiologija za početnike“ i „Urgentne procedure u medicini“.

Za vreme trajanja kongresa biće organizovane radionice i prezentacija radova. Tri najuspešnija rada –  postera biće nagrađena tabletima. Na kongresu će biti predstavljen mini , džepni  ultra zvuk koji se uveliko koristi u svetu. Aakoji omogućava da pregledate pacijenta i pre nego što stigne u bolnicu.

Kongres organizuje Društvo lekara urgentne medicine Srbije (DLUMS), a generalni sponzor je Urgentni centar Bern.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare