U Nišu su žene na mestima sa kojih mogu da odlučuju

NIŠ

’’Osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost u Nišavskom upravnom okrugu’’,naziv je projekta koji će grad Niš realizovati kroz raličita tela lokalne samouprave,kako bi poboljšao kvalitet života gradjana i  gradjanki,naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama.Projekat pomaže Vlada Švajcarske kroz ‘’Program unapređenja dobrog upravljanja i socijalne uključenosti-Swiss PRO’’.                  

Osnaživanje mehanizama rodne ravnopravnosti,biće realizovano edukacijom članova i članica Saveta i Komisija za rodnu ravnopravnopravnost na teritoriji grada Niša i njegovih gradskih Opština u oblasti dobre uprave,rodnih politika i pisanja projekata i upravljanja projktnim ciklusom. Pokrenuće i inicijativu za formiranje mreže mehanizama za rodnu ravnopravnost Nišavskog okruga.

                 „Za ostavrenje ovako velikog cilja, veoma je značajna kontinuirana podrška Vlade Švajcarske, a ove godine se obeležava tačno 30 godina podrške Švajcarske razvoju Srbije. Švajcarska snažno podržava lokalne samouprave u uspostavljanju pravnog i institucionog okvira za rodnu ravnoporavnost na lokalnom nivou, kao i rad organizacija civilnog društva civilnog društva koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti”, kazala je Bojana Petković, ispred SWISS PRO- a.

                     Grad Niš ima kontinuitet u primeni mehanizama za rodnu ravnopravnost,o čemu govori i činjenica  da pri Skupštini Grada funkcioniše odbor za rodnu ravnopravnost.Takodje pri lokalnom parlamentu,biće osnovana i ženska odbornička mreža.

                       „Grad Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je u prethodnim godinama kroz gradski, ali i opštinski parlament  formirao žensku odborničku mrežu svih odbornica na teritoriji Niša. Sa ponosom možemo da kažemo da grad Niš ima prvi put u gradonačelnicu,  da u organima izvršne vlasti imamo  veći broj pripadnica lepšeg pola na čelnim mestima koja su izuzetno važna kada je u pitanju odlučivanje i donošenje nekih važnih odluka“, istakla je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

                   Vrednost projekta ‘’Osnaživanje mera za rodnu ravnopravnst u Nišavskom okrugu je 3 .397 evra. ‘’Swiss pro’’, program sprovodi u 99 gradova I opština Šumadije I zapadne Srbije I Južne I istočne Srbije.Aktivnosti programa podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije,a sprovodi kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge,u partnerstvu sa stalnom konferencijom gradova I opština.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare