U Nišu se 11.januara obeležava dan kada je 1878.godine grad oslobođen od Turaka

NIŠ

U Nišu se 11.januara obeležava dan kada je 1878.godine grad oslobođen od Turaka. Po tradiciji na svečanoj sednici Skupštine grada biće dodeljeno najviše gradsko priznanje, nagrada 11.januar koja je ove godine pripala dr Milanu Lazareviću, Draganu Stojkoviću Piksiju I kolektivima- Klubu privrednika “Naissus”, 63.padobranskoj brigadi i Centru za socijalni rad.

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka 11.januara 1878.godine. Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Najviše priznanje grada Niša,nagrada 11.januar dodeljuje se od 1995.godine za izuzetna dostignuća pojedinaca i kolektiva koja afirmišu grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima. I ove godine na svečanoj sednici SG biće uručena priznanja.Ovogodišnji dobitnik nagrade je dr Milan Lazarević,lekar klinike za kardio-vaskularne bolesti,jedini lekar specijalista transfizijske medicine u KC Niš, osmislio, kreirao i rukovodi složenim sistemom kliničke transfuzije koji je bez premca najbolji u Srbiji.Oformio je laboratorije za hemostazu, serologiju, PCR i nosilac je projekta prve banke krvi u UKC.

U pojedinačnoj konkurenciji nagrada je pripala I legendi jugoslovenskog I srpskog fudbala Draganu Stojkoviću Piksiju,sadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Srbije pod čijim stručnim vođenjem se reprezentacija plasirala na Svetsko prvenstvu u Kataru. Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša odakle je 1986. godine prešao u Crvenu zvezdu.Svojim sporskim uspesima na najbolji način je promovisao grad Niš. Nagrađen je I klub privrednika ,,Naisus“ Niš koji okuplja 30 uspešnih kompanija u kojima radi više od 3000 radnika i značajno je doprineo promociji grada.

Nagrađena je I 63.padobranska brigade Vojske Srbije,elitna jedinica koja predstavlja obeležje grada Niša.Osnovana je 1967.godine,a godišnje školuje 100 padobranaca. Među nagrađenima je i Centar za socijalni rad “Sveti Sava” koji postoji 60 godina.Više od 7000 porodica godišnje primi novčanu pomoć od centra za socijalni rad,a 1000 građana koristi narodnu kuhinju.

Dobitnici ravnopravno dele novčani iznos nagrade od 500.000 dinara. Nagrada “11. januar” sastoji se od povelje, statuete “Oslobodioci Niša” i novčanog iznosa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare