U Nišu popis završen, u tri okruga popisano pola miliona stanovnika

NIŠ

 Na teritoriji grada Niša nije produžen popis, ali u narednih sedam dana građani mogu da budu popisani telefonskim putem ukoliko se jave dežurnim popisivačima od 8 do 20 sati, kaže Vesna Cakić, regionalna koordinatorka u popisu.Prema njenim rečima u tri okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički, popisano je pola miliona stanovnika. U popisu je učestvovalo 492 popisivača, a u sva tri okruga se na terenu nalazilo 1100 učesnika u popisu koji su radili na teritoriji 19 opština što je najveći broj opština u centralnoj Srbiji. Broj popisanih stanovnika je nešto manji u odnosu na 2011.godinu ali i nešto veći od očekivanog broja, kaže Vesna Cakić i dodaje da o konačnim brojevima može da se govori tek kada svi podaci stignu i sve bude završeno.

                                  “U Nišu je do sada popis uvek produžavan, ali ovoga puta za tim nema potrebe jer je posao u najvećoj meri završen, a popisivači su bili i vredni i revnosni u obavljanu poverenog posla. Ipak, u slučaju da neko, iz bilo kog razloga, nije popisan, moći će to da uradi telefonskim putem u narednih nedelju dana”, kaže Cakić.

                                  Prema njenim rečima tokomprethodnih 31 dana koliko je popis trajalo nije bilo većih problema na terenu.

                                  „Popis je protekao po planu, praktično smo završili sve u roku, nismo imali većih problema, bilo je sporadičnih situacija ali iskoristila bih priliku da se zahvalim  popisivačima i instruktorima. To su naše kolege koje su krajnje revnosno i savesno radile svoj posao. Bili su tako uporni, nailazili su i na građane koji u tom trenutku jednostavno nosu bili raspoloženi da prime popisivače pa i da razgovaraju sa njima ali je i to normalno. Svako u nekom trenutku je mogao da bude neraspoložen, ali su popisivači bili strpljivi kako bi stigli do cilja. Sve je  završeo u roku i nema potrebe da se popis produži, ali u skladu sa popisnim aktivnostima nakon  njegovog završetka, trenuto u Gradskoj upravi kao i u svim lokalnim samoupravama imamo dežurne popisivače koji će dežurati od 8 do 20 časova uveče. Građani će moći da im se jave ako iz bilo kog razloga do 31.oktobra nisu popisani. Sada je trenutak da se jave na telefone  info centra kao i na telefone Gradske uprave ali i Gradskih opština“, upozorava Vesna Cakić.

                        Prvi preliminarni rezultati se očekuju krajem novembra.Tada će biti poznato i koliko Niš ima stanovnika, koje smo starosne strukture ili obrazovnog nivoa. Znaće se i u kojima opštinama ima najviše stanovnika.

                        „ U svakom slučaju sa konkretnim podacima izaći ćemo krajem novembra kada ćemo  imati prve preliminarne rezultate a na neki način ulazimo i u proces objavljivanje konačnih rezultata. Podaci  će se sukcesivno objavljivati do 2024.godine. Ono što sada imamo u evidenciji do 30.oktobra je teritoriji tri okruga, Nišavskog, Pirotskog i Topličkog, popisano pola miliona stanovnika.Taj broj će biti za nijansu veći jer podaci još nisu konačni“, dodaje Cakić.

                     U Nišu je popis radilo 492 popisivača.

                    „  U popis smo ušli sa 510 pipisivača u Nišu a na teritoriji tri okruga 1100 učesnika u popisu jer ne bih da izostavim ni instruktore koji su imali važnu ulogu u toku popisa. U međuvremenu su neki odustali iz nekog razloga, ali smo ipak uspeli sve da završimo kako je i planirano“, zaključuje Vesna Cakić.

                  Prema podacima iz popisa 2011, u gradu Nišu bilo je 260.237 stanovnika, a registrovano je nešto manje od 90.000 domaćinstava.

                

    Kome nepopisani građani  da se jave?

                          Građani Niša koji iz bilo kog razloga nisu popisani, a nameravaju da to učine, mogu da se jave na broj info centra 0800 444 005, kao i na broj gradske uprave Niša 018 505514.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare