U Nišu počelo obeležavanje „Plave nedelje“

NIŠ

Druženjem osoba sa autizmom sa bajkerima ispred Narodnog pozorišta i inkluzivnom predstavom „Zona Zamfirova“, 2.aprila na svetski dan posvećen osobama sa autizmom u Nišu je počela „Plava nedelja“. Organizatori akcija koje će se odvijati do 8.aprila su Udruženje  DAN i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom GUPOAN.

                              Prema rečima Biljane Krstić ispred udruženja GUPOAN  u svetu se na svakih 100 rodi jedna beba sa autizmom, a procena je da u svetu ima oko 5 miliona osoba sa autizmom. Udruženje koje ona predstavlja ima 60 korisnika i oko 600 članova, ali tačan broj osoba sa autizmom u Nišu se ne zna.

                           Mada se svest u društvu o osobama sa utizmom menja one su,kao i njihove porodice i dalje suočini sa nizom problema.

                           „Nedostatak regostra sa osobama sa autizmom je jedan od najvećih problema i nadamo se da će to u dogledno vreme biti rešeno kako bi smo mogli da nastavima da radimo na ostvarivanju svojih ciljeva“, kaže Biljana Krtsić.

                            Ona dodaje da je neprihvatanje osoba sa autizmom i dalje veliki problem.

                           „Jako je važno da ove osobe budu uključene u redovne životne aktivnosti. Talentovana su, kreativna, inteligenta i mogu puno toga da daju društvu“, kazala je Biljana Krstić.

                            Inkluzivna predstava „Zona Tamfirova“ izazvala je veliku pažnju javnosti ali na neki način je istoj toj javnosti i predstavila decu sa autizmom.

                            „Predstava je pripremana četiri meseca. U predstavi glume deca iz našeg  udruženja i učenici OŠ „Bubanjski heroji“ i veruujte, nema razlike. Ovaj projekat se pokazao dobrim i radićemo na isti način i dalje“, istakla je Krstić. (kraj)VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare