U Nišu počela nedelja medijske pismenosti

NIŠ

Izložbom fotografija „Kontekst“ u Deli prostoru, u Nišu je počelo obeležavanje Nedelje medijske i informacione pismenosti. Izloža je koncipirana tako su predstavljene fotografije u dva primerka sa različitim   naslovima.

“ Na ovaj način želeli smo da pokažemo građanima i onima koji posete izložbu, kao i kolegama novinarima koliko je jednostavno manipulisati medijskim sadržajem. Naslov može u potpunosti promeniti kontekst i percepciju čitave priče I naša glavna poruka je da se o svim medijskim sadržajima  mora razmišljti . Mora se misliti o tome odakle je došla informacija, da li informacija odgovara prethodnim saznanjima , treba da poredimo više izvora. Treba razmisliti u čijem je interesu da neka fotografija ili neko medijski sadržaj bude objavljen, zažto je objavljen baš u tom trenutku”, rekla je Tatjana Đikić iz Media refor centra,  koordinator izložbe.

Autori fotografije su Dimitrije Nikolić, Vanja Keser, Saša Đorđević i Ivan Dinić.

Izložba če biti postavljena do petka, a potom se seli u Media i reform centar Niš. Posetioci mogu da je pogledaju od 9 do 17 sati.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Aracki rekao je da medijska pismenost znači pravilno razumevanje sadržaja medija. On je rekao da je istraživanje studenata novinarstva u Nišu, koje je obuhvatilo 4.000 učesnika, pokazalo da više od 80 odsto anketiranih, među njima su studenti, njihovi roditelji I profesori,  smatra da je neophodno  medijsko obrazovanje kao I da ono treba da  bude uključeno u obrazovni sistem. To je najveća vrednost tog istraživanja . Zahvaljujući poslaniku Predragu Milenkoviću ovaj predlog je stigao I do Skupštine.

 

Aracki je rekao da I u našem okruženju ali I u svetu, postoji poseban predmet medijske pismenosti. Kao predmet se izučava u Kanadi, Australiji, još od najnižeg uzrasta .

“Pri tom nije dovoljno da nam samo omladina bude medijski pismena, ako roditelji i nastavnici nisu pismeni. Svi skupa treba da budu uključeni u programe medijskog opismenjavanja”, rekao je Aracki.

Nedelja medijske pismenosti ima različite sadržaje. Drugog dana, 26. oktobra na Filozofskom fakultetu biće održana tribina “ Perspektive medijske pismenosti”i, gde će student I Pravnog I Filozofskog fakulteta govoriti o temama važnim za medijsku pismenost. Cilj je da se studenti podstaknu da razmišljaju o važnosti medija u savremenom društvu. O ovoj temi govoriće I profesori dr Zoran Jovanović,  dr Jelena Vučković i. dr Dejanom Vučetićem,koja je  učestvovala i u pripremi studenata.

U gimnaziji Svetozar Marković 27. oktobra biće  projekcija filma” Važnost slobode medija”. Tokom vikenda će se organizovati ulične akcije ispred Kalče u Obrenovićevoj  ulici   gde će se prolaznici informisati o medijskoj pismenosti.

Tridesetog oktobra u EU info pointu organizovaće se diskusija na temu “Razumevanje medija “ a 31. oktobra zajednička akcija lokalnih medija . Poslednjeg dana , 1. novembaa u  Oficirskom domu  održaće se Gradski forum: Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja

Nedelju medijske i informacione pismenosti Media i reform centar Niš obeležiće u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNESKOu okviru projekta „Building trust in media“, a uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade Grada Niša, Filozofskog fakulteta u Nišu, Pravnog fakulteta u Nišu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Report on Media and Information Literacy Week (2017) – SEE Media Partnership
6 godine pre

[…] link […]