U Nišu otvoren Međunarodni sajam turizma

NIŠ

 Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu za turizam i omladinu svečano je otvorio 24.Međunarodni sajam turizma u Nišu koji će trajati do 1.aprila i na kome će posetioci moći da se upoznaju sa ponuđenim destinacija  u Srbiji ali i inostranstvu. Na sajmu svoje ponude predstavljaju 150 izlagača. Organizator Sajma je Turistička organizacija Niš, a zemlja partner je Republika Severna Makedonija. Radno vreme sajma je od 10.00 do 19.00 časova,a ulaz je slobodan.

 Među izlagačima na sajmu su i predstavnici Republike Severne Makedonije, Grčke, Rapublike Srpske.

                                  „ Posebno nas raduje povratak kineskih turista posle nekoliko godina pauze. To svakako treba da raduje i niške hotelijere.U 2019.godini  broj koneskih turista u Nišu bio na petom  mestu od ukupnog broja svih turista u ovom gradu. Niš je, inače, brzo rastuća turistička destinacija i jedan  je od ključnih gradova kada se radi o broju dolaska i domaćih i stranih turista. U poslednjoj deceniji utrostručen je  broj  turista koji dolaze u Niš, a preovladavaju turisti iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Severne Makaedonije kao i Turske“, istako je Kandić.

                                 On se posebno osvrnuo na značaj niškog aerodroma za razvoj turizma u gradu i ovom delu zemlje.

                                 „Za  prva tri meseca ove godine ponovo je porastao broj putnika i  prodatih turističkih karata a oko 88.000 turista je doletelo i odletelo sa ovog aerodroma. U gradu se razvija i hotelijerstvo. Od 2015.godine imamo podatak da se u Nišu godišnje otvara više  od jednog hotela. Od 27 hotela u gradu 11 je otvoreno u proteklih  7 godina i to je svakako ozbiljna stvar za turističku privredu“, kazao je Kandić.

                              Ljupce Janevski iz Republike Severne Makedonije je kazao da je cilj u  2023.godini  da turizam nadmaši 2019.godinu po broju  turista i broju noćenja a svakako i prilivu novca od turističke privrede.

                                „Budemo li radili zajedno u okviru Otvorenog Balkana imaćemo više  od 30 miliona noćenja,  a to  znači da nam je tržište kao i konkurencija veće. Fokus promocije Otvorenog Balkana i balkanskih zemalja treba da bude gastro koncept, aktivni turizam, kulturni turizam kao i kružne ture na Balkanskom poluostrvu. Turistička diplomatija je rekla svoje, samo zajednički možemo da uspemo u ovoj ekonomskoj krizi“, istako je Ljupce Janevski iz Republike Severne Makedonije.

                          Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam je naglasila da je sajam od posebnog značaja i za grad ali i za ceo region, a da je koncept  Otvoreng Balkana značajan za stvaranje jedinstvenog turističkog tržišta.                           „ Kada se radi o razvojnim turističkim projektima od značaja za Niš u narednom periodu očekujemo podršku  Ministarstva turizma i omladine ali i Turističke organizacije Srbije“, kazala je Anastasov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare