U Nišu otvoren 20. Sajam turizma i aktivnog odmora

NIŠ

“U 2018. godini u Srbiji je ostvaren rekordan broj turista, blizu tri ipo miliona, što je porast od 11 posto u odnosu na 2017. godinu. Izjednačio se broj domaćih i stranih turista rekla je  na otvaranju jubilarnog, 20 po redu Sajma turizma i aktivnog odmora  u Nišu savetnica ministra turizma Vesna Antić koja je govorila u ime potpredsednika Vlade i ministra trgovine , turizma i telekomunikacije Rasima Ljajića.  

Sajam je otvoren u prisustvu velikog broja gostiju i učesnika.  Svečanom otvaranju Sajma prisustvovali su i predstavnici Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije, pomoćnica ministra Vera Božić Trefalt, predstavnici grada Niša, gradonačelnik Darko Bulatović sa saradnicima i veliki broj turistikčih poslanika iz Srbije i regiona, ali i inostranstva.

Kako je rečeno na otvaranju Sajma prošlogodišnji  sajam je bio dobro mesto susreta turističke privredeponude i tražnje i mesto za poslovne dogovore, prezentacije ali i razmenu inovativnih ideja i sadržaja. “Očekujemo da će ovogodišnji nadmašiti prošlogodišnji rekord posetilaca, učesnika i izlagača”

Savetnica ministra Vesna Antić pozdravila je prisustne čestitajući domaćinu na odličnoj organizaciji cele manifestacije.

 “Ministar Ljajić voli kada pričamo o brojkama jer onda prazne reči potkrepljujemo podacima. rekla je savetnica Antić i rekla da je “

Ona je dodala da je Niš je u prošloj godini posetilo ukupno 123 hiljade turista, što je rast od 15 posto u odnosu na 2017. godinu. Domaćih je biilo 50 posto, što je rast od sedam posto a stranih turista je bilo 73000 što je rast od 21 odsto.

“Ono što je posebno važno za razvoj Niša je što broj turista raste ne samo tokom letnjih meseci kada Niš može najviše  da ponudi, već tokom čitave godine, i u pred i u post sezoni. To je upravo rezultat vaše intenzivne kampanje i promocije grada Niša kako po Srbiji tako i po najvažnijim tržištima za Niš, poput Bugarske, Grčke, Rumunije ali i Nemačke Kine, Turske i Italije” , rekla je Vesna Ilić.  

Ona je potencirala da na ovakav rast broja turista ima  uticaj postojanja  Aerodroma  i novih linija. Kako je rekla ta činjenica je dovela do toga da čak 43 posto turista dolazi u Niš avionom. Kolima dolazi oko 40 posto turista.

“Brojke jesu važne jer kada se podvuče crta i vidi se koliko je ministarstvo uložilo u važne turističke projekte zajedno sa lokalnom samoupravom, to sve daje rezultate pa evo da kažž+emo da su sada značajna sredstva uložena u obnovu niške Tvrđave. U toku je projekat održavanja javnog parka u Niškoj banji a godinama se pruža podrška i jednom od najboljih džez festivala, Nišvil” dodala je Vesna Ilić

Ona je rekla da je prošlo vreme kada se sa tugom konstatovalo  Niš nepravedno zaostaje za turističkim destinacijama u Srbiji.

“Niš je hrabro uhvatio priključak i postao u međuvremenu jedana od vodećih destinacija u ovom delu Srbije. Prema jednom zanimljivom istraživanju hotelijera i restoratera u prethodnoj godini u Nišu je bilo 78 posto turista iz Evrope”, dodala je Ilić koja je rekla da opularnosti Niša doprinose i Filmski susreti i Kup radivoja Koraća koji je pet godina bio u Nišu ali “ i ne manje važno uspeh Radničkog iz Niša prošle godine pa je sve to doprinelo da je 72 odsto ispitanika reklo da su o Nišu najviše saznali zahvaljujući internetu. Zbog digitalne promocije grada nadam se da ćete koristiti popularne haš tegove i da ćemo svi na taj način učestvovati da Niš bude vidljiviji i na društvenim mrežama”, izrzila je nadu savetnica ministra turizma.

Na kraju svog obraćanja prisutnim savetnica ministra Ljajića rekla je da “Brojke su brojke ali Niš ne bi bio ono što jeste da nema ono što je Stevan Sremac opisao a to je duh i dušu koju vi delite sa celim svetom a imate i jedinstvenu priliku da izgradite i gastronomski imidž uz aktivan odmor” .

Ispred Grada Niša, gradonačelik Darko Bulatović poželeo je dobrodošlicu svim uvaženim gostima koji će naredne dane provesti u Nišu.

“Lepi dani i lepe godine stoje pred ovim gradom, lepa budućnost, posebno kada su u pitanju turistički sadržaji i ponuda”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. “Činjenica da smo od 2015.godine povećali broj turista za više od 80 procenata. Posle toliko decenija shvatili smo značaj turizma kao jedne zaista rastuće grane privrede. To je činjenica koja nas tere na to da planiramo budućnost, razvoj, broj ljudi koje ćemo sačekati”.

Bulatović je posebno izdvojio, kada je, u pitanju planiranje, sredstva koja grad izdvaja za razvoj turizma.

“U zadnjih nekoliko godina za 50 posto smo povećali izdvajanja za promociju grada i turistički potencijal”, dodao je Bulatović. “Ove godine se izdvaja više nego ranije za ovu oblast. Niš posle toliko godina sređuje svoje centralno uže jezgro. Krenuće ove godine i sređivanje Niške Banje. Ove godine biće izdvojeno 105 miliona za najlepšu Tvrđavu na Balkanu. Ulažemo i u arheološko nalazište Mediana, nova ulaganja u nova istraživanja, rekonstrukcija Narodnog muzeja”.

Bulatović je dodao da kulturno nasleđe koje Niš ima dodatno oplemenjuju festivali koji se održavaju u gradu, Nišvil, Filmski susreti, Horske svečanosti, Muzički edikt i odnedavno uveden festival Evergrin.

“Najznačajniji je naš aerodrom koji je prava podrška razvoju turizma i stvaranju ambijenta i klime koja će pomoći da posle toliko vremena zaostajanja grad stane na svoje noge. Do 2015.godine na niškom aerodromu nismo imali avioletova niti gostiju sa aerodrome. Od 2015.godine do danas novih 10 velikih i značajnih destinacija, a od jula ove godine i novih 12 linija. Od juče je vraćana i linija za Malme”, naglasio je Bulatović.

U ime domaćina i organizatora goste Sajma je pozdravio Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša.

“Ove godine su predstavnici TON-a obišli puno ovakvih manifestacija, počev od januara preko Ljubljane, preko Beča,Berlina, Sofije, Soluna i Atine i svake godine povećava se broj destinacija. Raste i broj turista i broj linija na aerodromu Niš i sadržaji u Nišu i nadam se da će tako i da ostane”, naglasio je Uroš Parlić i dodao da je želja svih u Nišu usmerene ka tome da se turisti u gradu osećaju što bolje.

Ove godine na manifestaciji koja, kko je rečeno, postaje sve ozbiljnija na mapi turističkih događaja ,predstaviće se preko 120 izlagača iz zemlje i regiona. Pored izlagača iz Srbije tu su izlagači iz Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske i Grčke.

Odlična prilika da se predstavi neka turistička destinacija je degustacija gastro specijaliteta . Ono što se svako treba da proba u Nišu je niški burek. Sve vreme trajanja Sajma na štandu “Ukusi i vina s juga” posetioci Sajma će moći da se upoznaju sa načnom pripreme ovog specijaliteta.

Na otvaranju Sajma učestvovao je Ženski hor Studenskog kulturnog centra i plesni klub “Fenix” iz Niša.

Sajam će biti otvoren do 20.aprila a posetioci će moći da posete štandove od 10 do 19 sati, a na dan zatvaranja od 10 do 17 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare