U Nišu osvanuo mural sa likom mitropolita Amfilohija

NIŠ

Na zidu trafoa pored ograde Osnovne škole ‘’Branko Miljković’’ u Nišu osvanuo je mural sa likom mitropolita Amfilohija. Autor murala je akademski slikar Sava Mišić. Mural je nastao na inicijativu mladih – udruženja Radne akcije Delijski Vis i volontera Udruženja Srbi za Srbe. Inicijativa za mural  mitropolita Amfilohija, nastala je odmah nakon njegove smrti kakko bi mu i na ovaj način bila odata počast. Autor murala, profesor likovne kulture Sava Mišić, akademski slikar, kaže da će mural ubrzo biti završen.

                  ‘’Mural slikam sa svojim prijetaljima iz udruženja Radna akcije Delijski Vis i volonterima Udruženja Srbi za Srbe. Smatramo da i u Nišu treba da postoji mural preminulom mitroplotu koji je ostavio dubok trag u našoj istoriji i u pravoslavlju. Ovo je samo mali gest kojim želimo da mu se odužimo za sve što je za života uradio za očuvanje srpstva.

                 Savi su u pomoć pritekli i članovi Udruženja Radne akcije Delijski Vis koji su već poznati po svojim mnogobrojnim akcijama kojima ulepšavaju ovaj deo Niša i čine ga konfornijim za život. Oslikavanje murala je pomogla Nijansa koja je donirala boje.

                ‘’Posle smrti mitropolita Amfilohija smo došli na ideju da na ovaj način sačuvamo sećanje na njega. Drago nam je  i da se mural nalazi u školskom dvorištu kako bi deca znala ko je bio mitropolit Amfilohije, ali im na ovaj način približavamo i veru’’- istako je Milan Spasić ispred Udruženja Radne akcije Delijski Vis.

               Umetnik i njegovi prijatelji od kojih je potekla ova ideja dobilo su dozvolu za oslikavanje murala na trafou u okviru školskg dvorišta i od direktorle škole Tijane Ranđelović. Inače, prvimural posvećen mitropolitu Amfilohiju je započet u Foči.

                    Prve reakcije prolaznika i dece iz škole su pozitivne, podržavaju umetnika i daju mu ideje za nova oslikavanja fasada u gradu. Očigledno da je ova vrsta strit arta zaživela, te Niš počinje da liči na velike evropske gradove.

                    Iz Udruženja Radne akcije Delijski Vis najavljuju još novih murala u gradu, a već za nekoliko dana počeće oslikavanje velikog murala na zidu biletarnice kod spomenika Ćele kula koja je pre nedelju dana naružena grafitima. Nadležni u gradu su pokušali da ih očiste ali bezuspešno pa je jedini način da se oni prekriju oslikavanje murala što će zgradu učiniti još zanimljiviju turistima, a u na zidu će se naći lik Stevana Sinđelića. Bar tako kažu članovi Udruženja Radne akcije Delijski Vis.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare