U Nišu osmi po redu Balkanrock festival

NIŠ

U subotu, 17. juna u Nišu će se održati osmi po redu Medijana Balkanrok festival – rečeno je danas na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u prostorijama gradske opštine Medijana.

U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi neafirmisani bendovi Phosgene, Voodoo, Destabilizatori, Opposite Way i Neželjeno dejstvo. Ovih pet bendova odabrani su u konkurenciji od 11 bendova koji su se prijavili na konkurs za učešće na festivalu i oni će svirati autorsku muziku.  O kvalitetu  bendva odlučivaće stručni žiri i publika koja će glasati na već pripremljenim flajerima a tri najuspešnija benda kao nagradu će dobiti mogućnost snimanja tri numere profesionalnom muzičkom studiju i određeni broj diskova. Prvoplasirani će dobiti za nagradu snimanje spota, a ono što je poseban podsticaj je i učestvovanje na ovogodišnjoj Zaječarskoj gitarijadi. Pored toga pobednik festivala dobiće i specijalni trofej Medijana Balkanrock festivala – gitaru od matica i šrafova.

„ Ne bih rekla da imamo tremu, vlada potpuno opuštena atmosfera, jer ljudi koji dolaze na festival su tamo da bi uživali u muzici”, kaže Dunja Todorović , članica grupe Phosgene koja će prva nastupati. Ona dodaje da im je ovo prvi nastup ali da su opušteni. Sviraju alternativni žanr i još uvek eksperimentišu u svojoj svirci. Pesme koje izvode su na engleskom jeziku i nada se da će biti slušane i van lokalnih okvira

Festival se kao i svake godine održava na otvorenom, u amfiteatru Nišavskog keja a program počinje u 20.30 sati nastupom prošlogodišnjeg pobednika , sastava Hazel.  Njima je prošlogodišnja pobeda otvorila vrata Zaječarske gitarijade , ali i druge benefite:

„Pre svega dobili smo spot, do koga je vršlo teško doći jer je snimanje spota veoma skupo,  potom snimanje tri autorske pesme, one koje smo prošle godine predstavili na takmičenju. To nam je mnogo pomoglo jer bendovi nemaju uslova da u profesionalnom studiju rade svoje autorsme stvari“, kaže Marija Matejić članica grupe koja je bila pobednik prošlogodišnjeg Balkanrock festivala. Kaže da jedva čekaju učešće na Gitarijadi i da svakodnevno uvežbavaju pesmu koju će izvesti u Zaječaru. Veoma je zadovoljna ovim niškim festivalom jer omogućava mladim neafirmisanim muzičarima da pokažu svoju kretaivnost.

Organizator festivala je Gradska opština Medijana i Udruženje građana Balkanrock.

„Svake godine je sve bolje i bolje. Imali smo neke odlične headlinere, počeli smo da prenosimo uživo ceo koncert sa HD kamerama. Ove godine imamo i led ekrane, to je novina. Nagrade se iz godine u godinu povećavaju i veoma smo zadovoljni“ kaže organizator Medijana Balkanrpck festivala Dejan Dinić.

„Želim vam puno uspeha na takmičenju i brojnu publiku koja će vas bodriti, a što je do Gradske opštine Medijana-nagrade za najbolje i pokloni za sve učesnike već su spremni, rekao je Milan Krstić, predsednik opštine Medijana

Posebno iznenađenje za publiku je gostovanje fank rock sastava „Deca loših muzičara“ koji će svirati u revijalnom delu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare