U Nišu održana prva nacionalna onkološka konferencija „NOK 2023“

NIŠ

Univerzitetski Klinički centar Niš  još jednom je bio centar medicinskih naučnih zbivanja u Srbiji. Nakon održanog, jubilarnog, desetog po redu kardiološkog kongresa pred više od dve stotine zvanica i stručnjaka iz oblasti onkologije, kako iz Srbije, tako i iz zemalja iz okruženja je „Prva nacionalna onkološka konferencija- NOK 2023“, čiji je organizator Klinika za onkologiju najveće zdravstvene ustanove tercijarnog tipa južno od presotnice, niškog Univezitetskog kliničkog centra.

                      Tokom dvodnevog stručnog simpozijuma, učestvovalo je više desetina eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva, a planirano je da vrhunski stručnjaci razmene iskustva o savremenim dijagnostičko- terapijskim trendovima u lečenju malignih bolesti. Oblasti koje su u fokusu ove godine, jesu karcinom dojke, digestivna onkologija, karcinom pluća, ginekološki maligniteti, suportivna i kardioonkologija.

                             Pored generalnog direktora niškog UKC-a, profesora dr Zorana Perišića, rukovodstva i zaposlenih na onkološkoj Klinici, svečanom otvaranju, prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, profesor dr Ferenc Vicko.

                            Prvi čovek niškog Univerzitetskog kliničkog centra, profesor dr Zoran Perišić, istakao je, da je izuzetno ponosan na sve svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja pacijenata sa malignitetom.

                         „ Cilj nam je da u doba epidemije malignih bolesti, pomognemo ljudima da shvate da dijagnoza malignih bolesti, više nije presudna, da postoje tumori koji imaju jako visoku stopu izlečenja, da se može pomoći i upravo je to naša misija, da pomognemo i da uradimo ono što se očekuje od nas, da im produžimo život i pružimo kvalitean život, naveo je profesor dr Perišić. – Kao direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, ja sam dužan da vam kažem da smo puni planova. I dr Ana i ja smo po prirodi skromni ljudi, naš cilj nije da budemo Institut, naš cilj je da budemo najbolji u Srbiji, a zato što Ministarstvo zdravlja, zaista izdašno pomaže i radi i očekujem da će do kraja ove godine, ne samo projektom, možda već i implementacijom, možda biti rešeno pitanje PET skena.

                       Resorni državni sekretar, profesor dr Ferenc Vicko,  najavio je da Ministarstvo zdravlja i država imaju jasan cilj u daljem razvijanju zdrvstva i da će ga pomno slediti.

                         „Lečenje malagnih bolesti postaće prioritet države, a krećemo se u dobrom pravcu, bilo da li su to inovativni lekovi, hirurgija ili zračna terapija- multidisciplinarni pristup, koji nam omogućava da lečimo ove bolesti. Ono što se zapravo menja i na čemu radimo, jeste da rak moramo dijagnostikovati rano, da skrining bude značajno poboljšan u odnosu na dosadašnji, jer su se istraživanja uvek radila kod uznapredovalih metastaskih bolesti, a mislim da to treba uvesti u što ranijem periodu, jer je uspeh u lečenju, tada znatno uspešniji, izjavio je profesor dr Vicko.

                   Predsednica organizacionog odbora NOK 2023 i rukovodilac Klinike za onkologiju, docent dr Ana Cvetanović, istakla je da je značaj ove, prve konferencije u Nišu, od izuzetnog značaja, kako za celu ustanovu i samu kliniku, tako i za sve pacijente koji se leče u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

                 „Nama je velika čast, što je UKC Niš i Klinika za onkologiju, kao deo ustanove, domaćin ove konferencije, jer onkološka klinika ima ozbiljnu, dugu tradiciju od preko 55 godina. Od početka, sa svoja tri organizaciona dela, stacionarnim, dnevnom bolnicom i radioterapijom, učestvuje u zbrinjavanju pacijenata sa malignitetom čitavog juga Srbije, a ka našem centru gravitira preko 2,5 miliona stanovnika, rekla je Cvetanović. –

                 „ Mi smo ponosni na naš rad, sa koliko entuzijazma radimo svoj posao i koliko napora ulažemo u borbi za život svakog pacijenta i mi svi imamo jedan cilj, jednu obavezu i jedan zadatak, a to je da moramo ići u korak sa svetskim trendovima i inovacijama, a osnov svega toga je dobra edukacija i zato smo se ovde i okupili i ono što se trudimo da uradimo, jeste prioritizacija onkoloških pacijenata“, kazala je Cvetanović.

                „NOK 2023“ će prema rečima organizatora, okupiti oko 250 učesnika, a ove godine, dvodnevnom stručnom simpozijumu, prisustvovaće i onkolozi iz Crne gore i Makedonije, a cilje je da kongres, narednih godina, dobije i internacionalni karakter. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mikan
Mikan
1 godina pre

Nije tačno da se tako pohode prema pacijentu,sve je ovo laž.Mog oca su poslali kuci da umre,nema terapije za njega….