U Nišu održan prvi Kongres za trudnice

NIŠ

 U Oficirskom domu, u organizaciji Kluba beba, trudnica i mama organizovan je Kongres za trudnice u cilju podrške nacionalnim merama za podsticaj populacione politike i borbe za povećanje nataliteta. Buduće mame su na komgresu mogle kroz pet panela da saznaju sve o različitim fazama trudnoće, porađaju i odgoju deteta. Predavači su bili  dr Petar Stojković, anesteziolog Tamara Petković, pedijatrijska sestra Suzana Đorđević, specijalista pedijatrije dr Ana Milenović i babica Jelena Prelić.

                        „Nadamo se da će se situacija sa natalitetom poboljšati. Vidimo da u Nišu u poslednjoj godini ima sve više trudnica, što nas bodri, ali se nadamo da će u budućnost biti većih olakšanja za trudnice i da će biti još više trudnica i u Srbiji“, rekla je dr Vedrana Pavlović, potpredsednica Kluba.

                       Ona dodaje da je zadovoljna što i očevi, ali i drugi članovi porodice, prisustvuju njihovim predavanjima, jer smatra da i majka i otac imaju podjednaku ulogu u odgajanju dece.

                     Kluba beba, trudnica i mama nastalo je na inicijativu pedijatrijske sestre Melise Osmanović. Ona je snagu i energiju za ovaj poduhvat pronašla kada je rodila dete u 35. nedelji trudnoće.

                      „Moja inicijativa je nastala pre tačno sedam godina kada se rodilo moje dete u 35. nedelji i onda sam tada verovatno stekla neki utisak da je neka energija potrebna u gradu i državi. Sama sam pedijatrijska sestra po struci i odatle potiče ideja, od malog udruženja postali smo brend koji radi sedam godina u svim gradovima Srbije sa predstavništvom u Nišu“, kaže Melisa Osmanović, koja smatra da je budućim roditeljima neophodna direktna komunikacija sa stručnim medicinskim radnicima i da je dosta „gugl-lekara“.

                  Ona dodaje da se finansijska pomoć porodiljama razlikuje od grada do grada, ali da je država u poslednje četiri-pet godine dosta napredovala u pogledu pospešivanja populacione politike.

                  Tijana Tošić, buduća majka dečaka, kaže da prisustvo na ovakvom predavanju dosta znači svim ženama, nebitno da li se radi o prvom ili drugom detetu. Dodaje da je uvek važno čuti nešto novo.

                 Klub beba, trudnica i mama je osnovan u Nišu, ali deluje u svim gradovima Srbije. Kongres za trudnice biće organizovan 21. aprila u Beogradu, 17. maja u Kragujevcu i 23. juna u Novom Sadu. (kraj) VP/ MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare