U Nišu održan peti Oficirski bal

NIŠ

   Sinoć je u Domu Vojske u Nišu održan peti po redu oficirski bal u prisustvu mnogobrojnih gostiju.

Nakon intoniranja himne Belim holom vijorilo se “Kolo kraljice Drage” , “Kraljevo oro” ,  “Dorćolka”,  “Kolo srpskih sestara”.Plesao se “Srpsko valcer” i valcer uz “Tamo daleko” kadril “Pukni zoro”. ali i nezaobilazna “ Niška Banja”,

U umetničkom programu učestvovali su legendarna niška grupe “Lutajućih srca”, vokalni solisti Renato Herc i Jasna i Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

       “Pripadnici 3. brigade Kopnene Vojske  jedinice u Garnizonu Niš  pored zadataka koje izvršavaju na vežbama, gađanjima, u Kopnenoj zoni bezbednosti i na mirovnim oprecaijama, veliku pažnju poklanjaju očuvanju i negovanju  tradicije. Petu godinu za redom organizujemo Oficirski bal za pripadnike vojske i Nišlije, sa ciljem da se pesmom, igrom, valcerima, prisetimo starih tradicija, da ih čuvamo, a posebnu tradicije srpske vojske i našeg Gvozdenog puka”, kazao je  pukovnik Dragan Antić, načelnik Štaba komande Treće brigade kopnene vojske, domaćin  bala.

On je dodao da su oficirski balovi u Nišu, Vranju, Kraljevu, Pančevu i Novom Sadu otpočeli  i postali tradicija zahvaljujući ideji i inicijativi komandanta Kopnene vojske general -potpukovnika Milosava Simovića. Večerašnji Oficirski bal je organizovan  povodom Dana državnosti i  Dana žena”, dodao je pukovnik Dragan Antić.

Dostojanstvo, ponos, čast, obeležili su sinoć održan peti po redu Oficirski bal u Nišu .     ali i bele rukavice, sastavni deo paradnih uniformi pripadnika Vojske Srbije, balske haljine, jer   Oficirski bal podrazumeva i određeni kodeks oblačenja.

  “Kada smo na ovakvim  svečanostima gde smo večeras mi smo elegantni, kada smo na vežbama možda smo malo prljavi, ali smo i tada jednako časni u duši i u onim zadacima koje realizujemo”, dodao je pukovnik Dragan Antić.        

            Tradicija oficirskih balova u Nišu obnovljena je 2015.godine.

      Zasluga za organizovanje dvorskih i oficirskih balova u Srbiji pripada knezu Mihailu Obrenoviću. Na balovima su bili samo pažljivo odabrani gosti iz tadašnje elite društva. Balovi su se održavali po strogo utvrđenoj proceduri, a okupljali su ministre, savetnike, visoke oficire sa suprugama, dvorske gospođe i strane diplomate. Prvi  oficirski bal organizovan je 1852.godine u Beogradu.Nakon toga balovi su počeli da se organizuju i u drugim garnizonima sve do 1941.godine kada je ova tradicija prekinuta.

            U Niš je  posle 74 godine Oficirski bal “došao” iz Vranja i obnovljen u Garnizonu Niš. General-potpukovnik  Milosav  Simović, koji je zaslužan za obnavljanje ove lepe tradicije, je u Nišu oformio i plesnu grupu “Tamo daleko” koju čine oficiri, podoficiri i vojnici iz Garnizona Niš.   

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare