U Nišu obeležena dvadeseta godišnjica od NATO agresije

NIŠ

Nikada nećemo zaboraviti zločine nad našom decom, nad našim narodom. Srbiju ne mogu da pokore. Nato agresija nad Srbiom nije bila greška, nego zločin. Srbija neće u NATO – poruke su sa večerašnje akademije organizovane u Nišu povodom 20 godina od NATO bombardovanja.  

U prisustvu državnog rukovodstva, Vojske Srbije, MUPA i oko 20.000 građana održana je akademija pod motom “”Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo”.

Centralno obeležavanje početka NATO bombardovanja 1999. godine počelo je tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe.

Patrijarh srpski Irinej, rekao je da su zvuci sirena za uzbunu i danas prisutni u našim životima i  poručivši da se danas sećamo najtragičnijih dana u istoriji, koji ne treba da se ponove nikada i nigde u svetu.

“To su dani najtragičniji u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove našem narodu, ali ne samo našem narodu nego nigde u ovome svetu. To su zvuci pakla, zvuci mržnje koji izlaze iz dubine čovekova bića, koje razaraju, koje predaju smrti i najtužnijim sećanjima”, rekao je patrijarh Irinej.

On je pitao “  odakle taj izvor mržnje, da se uništi ono što je najvrednije na ovom svetu pod suncem, da se uništi ljudkso biće ni krivo ni dužno – ali sa jednim jasnim planom i ciljem da se ostvare zemaljski planovi, a ja bih, mirne duše, to nazvao paklenim planovima”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da su se 19 zemalja udružile  i naneli velika zla.

“ Porušili su nam naše fabrike, industrije, puteve, železnice, a čak nisu ni bolnice poštedeli. Nisu poštedeli ni malenu decu, koja su sa radošću ušla, a sa tugom i plačem napustila ovaj svet. To je nešto čemu se samo đavo može radovati”, istakao je patrijarh koji je dodao da je bombardovanje unazadilo zemlju za više od 50 godina – da su “naprednu zemlju pretvorili u prah i pepeo”.

Neka im Bog sudi po pravdi svojoj, a poznato je da zo dobra neće doneti. zato prepustimo onome koji sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio, a nama ostaje da prigrlimo svoju otadžbinu koju nam je Bog darovao, da se zbližimo i sjedinimo, jer je tu naša snaga. Budimo sjedinjeni u dobru, to je ono što Bog želi, naša istorija i kultura, i naši preci”, rekao je Irinej.

Patrijarh je poručio da “budemo jedinstveni”

“Ono što vidimo danas na ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima. Zna se kako se dolazi do položaja i do vlasti, na ovaj način ne mogu doći, niti nauditi, ali mogu nauditi svome narodu i svojoj državi. A, verujem da to ne žele.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je NATO bombardujući Srbiju počinio veliki zločin nad srpskim narodom.

Istakao je da je NATO agresija davno pripremana i da ona i dalje traje.

“To je bilo nemilosrdno, a oni su to pretvorili u ‘anđela’. U svakom slučaju je bilo nepravdeno, nasilnički i zločinački”, poručio je Dodik .

 Napomenuo je da su oni dobro znali kada su ubijali decu i pogađali porodične kuće, kada su gađali RTS i rušili kinesku ambasadu, pogodili voz u Grdeličkoj klisuri…

Snaga Srbije je, kaže, u snazi države, njegovog predsednika, vlade, demokratije.

“Važno da Srbija bude okupljena, i svi mi oko Srbije, oko legalno izabranih političkih i državnih funkcionera, oko naših pregovarača u onome što traži snagu”, naveo je Dodik i rekao da se sa ulica treba vratiti u legalni sistem državnog odlučivanja i vlasti, ne pokazivati nestrpljenje. Izbori su mesto za odlučivanje o snazi Srbije

Govoreći o zahtevima da se BiH priključi NATO-u, istakao je da on to ne može da prihvati, i da neće dozvoliti da se na Drini uspostavi granica.

Niko nije odgovarao za zločine, sprski civili bili su za NATO samo greška. Za nas oni nikad neće biti greška ni otići u zaborav. Dve i po hiljade života nećemo i ne smemo da zaboravimo. Greška su oni koji su ih ubili”, kazao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na centralnoj proslavi obeležavanja 20 godina od početka bombardovanja Srbije 1999.godine koje je održana u Nišu”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bezbroj puta bio u Nišu, ali nije nikada sanjao da će ovoliko ljudi videti u ovom gradu, što govori da je Srbija postala “neka drugačija zemlja”.

“Vaš slobodarski duh je naterao nas da budućnost možemo da gradimo samo čuvajući slobodu i mir”, rekao je predsednk Vučić i podsetio na reči Martina Lutera Kinga rekavši: “Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja”.

Srbija je sada 10 puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. a jasno je da drugi to ne žele, rekao je predsedbik Srbije i upozorio da su neki krenuli u rušenje Srbije, a građanima poručio da nikada ne dopuste da neko sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije.

“Nikada, nikome i zapamtite ove moje reči”, naglasio je Vučić i dodao:

“Srbiju ne mogu da pobede, Srbija će da pobeduje i po broju novih fabrika, a samo sam ih u Nišu otvorio šest, ja ovakav, mali, Vučić. Imaćemo snage da se izborimo sa svima koji žele da Srbiju zaustave na putu normalnosti i uspeha”.

On je dodao da Srbija ponovo ima prijatelje i manje naprijatelja i da je jača, bezbednija, zaposlenija i sigurnija.

“ Greška je bilo ono što su drugi uradili i ne samo graška nego zločin. To ne smemo da prestanemo da ponavljamo ma koliko jaki bili. To je bio zločin nad našom decom, nad našim narodom”, naglasio je predsednik Vučić.

On je poručio da Srbija nikada neće biti deo NATO pakta.

On je izrazio zahvalnost Srbima sa Kosova i Metohije kao “najboljima među nama” i izrazio nadu da “nikome neće pasti na pamet da ih napada i ubija”, upozorivši da “naš narod nećemo, ne smemo i ne možemo ostaviti na cedilu”.

Na svečanosti je govorio Slađan Vučković, zastavnik prve klase u penziji koji je ostao bez obe šake dok je, tokom NATO agresije, uklanjao kasetne bombe. On je poručio je večeras da NATO agresoru nikada nije oprostio niti zaboravio:

Mesec dana od početka bombradovanja na Kopaoniku je čistio teren od kasetnih bombi – unišio ih je 106, ali mu je 107. promenila život: “Sećam se eksplozije i dima. Kroz maglu vidim da nemam desnu šaku, za levu ne znam, krv mi se slivala niz lice, ali vidim da kolege trče prema meni. Osećam bol u duši. Do pre mesec dana sam držao decu za ruku, a sada neću moći da ih pomilujem. Kažu da vojnici ne plaču… Posle nekoliko meseci od ranjavanja, kada su mi deca došla u posetu, plakao sam. Plačem i sada, u duši”. “Plačem za svakim detetom, za malom Milicom, trudicnom iz Niša, za Sanjom iz Varvarina. Moja deca su prerano odrasla, suočila se sa stvarnošću i sa zlom koje nosi rat. Zato NATO agresoru nikada nisam oprostio, niti zaboravio šta je učinio”.

Svoje obraćanje je završio rečima: “Neka je slava svim žrtvama koje je dala Srbija i večno hvala”.

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsenica Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasadori Rusije i Kine u Beogradu, Aleksandar Čepurin i Čen Bo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare