U Nišu obeležen Dan borbe protiv side

NIŠ

 

U prvoj polovini godine u Srbiji, HIV je dijagnostifikovan kod 74 osobe, od kojih je devet iz nišavskog i topličkog okruga.  Među njima su dva deteta kojima su ovu bolest prenelemajke. Četiri HIV pozitivne majke rodile su zdravu decu jer su adekvatno i na vreme lečene. U poslednjih deset dodina na ovoj teritoriji 30 dece je rođeno od HIV pozitivnih majki koje su znale da su HIV pozitivne, a 11 koje nisu znale, rodile su decu koja su inficirane, kaže prof. dr Biljana Kocić iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE danas je u Nišu organizovano nekoliko manifestacija.

U centru grada ispred tržnog centra Kalča omladina JAZAS-a uličnom akcijom aktivno se uključila u obeležavanje ovog dana.

“Omladina JAZASA već dugi niz godina rade na vršnjačkoj edukaciji sa mladim srednjoškolcima, u projektu koji finansira grad Niš

Gradski odbor Srpske napredne stranke  delili su kondome kao podsećanje na osnovni način borbe protiv boleseti – zaštita i prevencija

“ Prvi problem je edukacija mladih, kako da zaštite sebe I svoje zdravlje. Drugi problem je nedovoljna tolerancija I stigmatizacija osoba koje su hiv pozitivne. Moto ove naše akcije  kampanje je – SA SIDOM SE ŽIVI. Znači, postoje savremeni antivirusni lekovi koji omogućavaju da neko živi sa virusom do kraja života”, rekao je Miloš Banjđur iz gradskog odbora SNS-a

Akciju je podržala I omladina SNS-a

“ Sida se ne dobija, sida se uzima. Jedina sigurna zaštita je kondom”,  rekla Anita Živković iz Unije mladih SNS-a

Srpska napredna stranka organizovala je i tribinu o značaju testiranja i lečenju SIDE u Niškom kulturnom centru.

O nedovoljnoj toleraciji, i problemima sa kojima se svakodnevno susreće govorila je  Sandra Mančić iz udruženja „Sunce“, koja je I sama sa HIV virusom.

“Stomatolozi nas ne primaju a najčešći izgovor su slabi sterilizatori ili da nemaju nešto od materijala. Onda mi kažu da bih mogla da dođem za mesec, dva. Vrlo su neprijatni kada vam to saopštavaju, maltene su ljuti na mene što sam uopšte došla. Neki od izgovora su da nemaju dovoljno vremena, da sterilizatori nisu dobri” – objašnjava Mančić.

Redovne kontrole, briga o zdravlju I svakodnevna terapija osobama koje su HIV pozitivne može omogućiti dug I normalan život, rekla je dr Vesna Mihailović iz niške Klinike za zarazne bolesti.

Od 1987. godine do danas, kod nas je registrovano je 158 HIV pozitivnih osoba i to 4 puta više muškaraca nego žena. Preko 60 % njih zaraženo je nezaštićenim seksualnim odnosom, kod žena je to heteroseksualni odnos, a kod muškaraca nezaštićeni analni odnos . U registru je, kaže, zabeleženo i 58 smrtnih ishoda dodaje  dr.Kocić

I dalje je prisutna tendecija porasta novih HIV infekcija kod nas ali i u svetu gde se oko 5.700 ljudi dnevno inficira, a veliki problem je i što su to osobe mlađeg uzrasta i to što uvek postoji mogućnost transmisije na decu – objašnjava Kocić.

Sa HIV-om se danas živi kao i sa drugim hroničnim bolestima. Ove godine Svetski dan borbe protiv side obeležava se pod sloganiom “Testirane je u modi, testiraj se na vreme.

nis-sida-1 nis-sida-2 nis-sida-3

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare