U Nišu o ulozi NATO u jugoistočnoj Evropi

NIŠ

Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštiturekao je danas,  na otvoranju simpozijuma “Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi” u Nišu ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat.

“ Napad na jednog je napad na sve. I svi su obavezni da zaštite svog člana”.

On je istakao da je to sistem vrednosti. podsetio je da sve zemlje NATO međusobno sarađuju I to ne samo na vojnoj bazi nego I na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama kao što su poplave I slične katastrofe, naglasio je Skat, dodavši da je sada pravi trentak da se govori o ovoj temi navodeći višestruke koristi koje Srbija ima od saradnje sa NATO, I kao partner ali I kao članica.

Skat je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a.

“Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne”, rekao je Skat, podsetivši na primere Finske, Švedske, Austrije, Irske, koje su u okruženju NATO zemalja a same nisu članice Alijanse. Kako je rekao ove zemlje su dobri partneri NATO ali su istovremeno I neutralne članice Evropske unije.

Istina je, kazao je Skat, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

Pri tome on je potencirao da ovo nije odlika za NATO već odluka za Srbiju.

Komentarišući izjavu visokog zvaničnika Stejt Departmenta Hojta Brajana Jia, koja se tiče zabrinutosti Sjedinjenih američkih država da bi Humanitarni centar u Nišu mogao da postane špijunski, ambasador Skat je kazao da “ima dobrih razloga za zabrinutost”.

“Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost”, rekao je Skat kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skat je rekao da je to to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije.

“To je pitanje za njih, šta misle da oni zapravo rade u tom centru”, dodao je  američki ambasador.

Govoreći o saradnji Srbije I NATO organizator I predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva dr Dragan Milić rekao je:

“Moram da kažem da je ova tema u Srbiji tabu tema , sa čime se naš Klub ne slaže. Mi mislimo da je ta tema koja mora da se pokrene jer apriori svako ko pomene saradnju sa NATOM nekako se definiše kao nacionalni izdajnik. Ja smatram da je nacionalni interes Srbije saradnja sa NATO-om I što bliži odnosi sa ovom organizacijom. Zato što ovo nije samo bezbedonosna organizacija , već je I ekonomska”, rekao je dr Milić.

Na simpozijumu, koji su organizovali Klub srpsko-američkog prijateljstva i američka ambasada u Srbiji, učestvovali su predstavnici ministarstava odbrane Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare