U Nišu je juče zabeležen najveći broj pregleda u kovid ambulantama od početka epidemije- preko 3.300

NIŠ

U utorak  je u Nišu zabeleženo najviše pregleda u kovid ambulantama od početka epidemije preko 3.300. Od tog broja preko 1.200 bilo je prvih, a 800 je bilo pozitivnih na koronavirus. Kako ističu iz Doma zdravlja preko 20 starijih lica koje posećuje kuća nega bilo je pozitivno na kovid 19. Kako bi svi pacijenti bili pregledani sinoć su 4 kovid ambulante radile do 23 sata.                         

„Niš je izuzetno spreman za bilo kakav progres bolesti, mešutim činjenično stanje je da je veoma mali broj prijema u UKC i ljudi zbog toga smatraju da je bolest laka, ali ne shvataju da mi moramo 3.300 pacijenata da lečimo plus 12.000 koji su nekovid, tako da smo i mi počeli polako da osećamo veliki umor. Počinje i među našim radnicima da se pojavljuje virus“, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Iako deluje da je blaga klinička slika, to ne treba da nas zavara jer posledice kovida mogu biti opasne. I dečija kovid ambulanta bila je puna- preko 100 njih bilo je pozitivno na kovid.

                       „Ako neko ima temperaturu iznad 39 i koja ide do 40 to je u skoro 90 posto slučajeva grip, ako je temperatura 37 do  37,5 to je najverovatnije kovid, ali sva deca moraju da se testiraju kao i odrasli. Juče smo uradili skoro 2000 testa. U svakom slučaju klinička slika je po meni ozbiljna i apsolutno nije beznačajna. Može da izazove promene na venama, u lokomotornom aparatu, često daje vertigenozne sindrome, veliku postkovid depresivnu sliku. Zbog toga, u ovom trenutku, molim sve građane da se vrate vakcinaciji“, ističe dr Milorad Jerkan.

                       Ističe da je problem što se stalo i sa vakcinacijom. Dnevno aplikuje 200 do 300 doza što je jako malo. Za potrebe do 5000 pacijenata dovoljne su četiri 4 kovid ambulante i za sada se peta kovid ambulanta neće otvarati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare