U Nišu će se školovatu forenzičari

NIŠ

Novo vreme traži nove obrazovne profile prilagođene potrebana tržišta rada, a u Prehrambeno-hemijskoj školi ovu poruku su na vreme razumeli i u njihovim laboratorijama već se nalazi prva generacija osnovaca koja se u srednjoj školi  obrazuje na smeru  tehničar za operativnu forenziku. Smer je već samim svojim nazivom privukao mnoge osmake koji su se jula prošle godine upisivali a tome su savakako doprinele i aktuelne serije u kojima se prati rad forenzičara u Majamiju, Čikagu ili Njujorku u kojima je ovo zanimanje predstavljeno na krajnje zanimljiv i izazovan način. Kako god bilo, ali prema rečima Tanje Mikić Nikolić, direktorke Prehrambeno-hemijske škole za upis na ovaj smer prijavio se veliki broj učenika, daleko veći od očekivanog. Za sada osnovci ovaj smer mogu da upišu samo u tri grada u Srbiji, Nišu, Kruševcu i Subotici.

 

                                       „Prehrambeno-hemijska škola ima osam laboratorija, a dve su u potpunosti renovirane u poslednje dve godine. Potrudili smo se iz fondova Evropske unije nabavimo i opremu koja je u ovom slučaju neophodna. Opremu u vrednosti od 30.000 eura dobili smo kao donaciju a ona će đacima omogućiti da izvedu sve instrumentalne metode na najkvalitetniji način. To nam je pomoglo da u protekloj godini verifikujemo potpuno nov obrazovni  profil u obrazovnom sistemu Republike Srbije, a to je smeru  tehničar za operativnu forenziku koji postoji u još samo dva grada u Srbiji“, kaže direktorka Mikić Nikolić.

                                       Prema njenim rečima u ovom trenutku na ovom smeru obrazuje se 90 učenika jer odeljenja  broj po 30 učenika.

                                        „Izuzetno smo zadovoljni interesovanjem i učenika i roditelja za novi obrazovni profil jer smo želeli d u našu obrazovnu ponudu ponudimo nešto novo. Kolege iz stručnog veća hemičara učestvovali su zajedno sa kolegama iz Kruševca i Subotice  u izradi standarda kvalifikcija za ovi obrazovni profil  i stručnjaci iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja nakon toga odobrili program nastave i učenja.U tome su  nam u velikoj meri doprinele laboratorije koje imamo u školi i koje su zahvaljujući onciji opremljene najsavremenijom opremom. Deca sada mogu da koriste vrhunske metoden  u analizama koje ne bi bile moguće bez adekvatne laboratorijske opreme“, kaže direktorka Tanja Mikić Nikolić.

                                       Ona dodaje da je interesantno da je škola prvi put prošle godine zabeležila porast broja  učenika koji su upisani a on iznosi 30 posto.Tome je svakako doprinelo i interesovanje za nov obrazovni profil.

                                       „Veliki broj poena je bio potreban za upis, minimalan broj poena bio je 84, i verujem da smo dobili odobrenje uspeli da upišemo i dva odeljenja. I danas  škola prima zahteve roditelja učenika koji žele  da svoju decu prebace u Niš kako bi se obrazovali kod nas“, dodaje direktorka Prehrambeno-hemijske škole.

                                        Nakon dobijanja diplome srednjoškolci koji završe ovaj smer moći će da nastave školovanje na odobarnom fakultetu ali i da se opredele za rad u forenzičkim laboratorijama. Tokom školovanja biće obučeni  da uzimaju uzorke na terenu na licu mesta, da vrše laboratorijska ispitivanja i urade njihovu analizu a potom izvedu i zaključke u skladu sa zakonskim regulativama u oblasti forenzike.            

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare