U Nišu 73 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja 

NIŠ

Prethodne godine grad Niš je bio grad sa najviše izdvojenih sredstava za  mere aktivne politike zapošljavanja. Ove godine za istu namenu  Grad Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje   izvojili su bllizu 73 miliona dinara. Ovo je e 20 miliona više u odnosu na prošlo godinu.

Danas su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, Petar Jarić, zamenik generalnog direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljvanje Filijale Niš i gradski većnik Mihajlo Zdravković, predsednik saveta za zapošljavanje Grada Niša, potpisali sporazum o finansiranju mera Aktivne politike zapošljavanja. Prema potpisanom sporazumu, Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojiće blizu 33 miliona, a lokalna samouprava 40 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, broj nezaposlenih lica je u Nišu se svake godine smanjuje. Trenutno je na evidenciji službe za zapošljavanje 27.000 nezaposlenih lica, što je osam odsto manje nego prošle godine i čak 27 odsto u odnosu na period od pre četiri godine, istako istako je gradonačlnik Darko Bulatović.

„Svakako da je nezaposlenost jedan od najvećih problema i da svako izdvajanje za pokušavanje rešavanja ovogproblema predstavlja značajan izdatak iz budžeta Grada Niša istakao je Mihajlo Zdravković, predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Niša, koji je dodao da  to praktično znači da će kroz ove mere koje se sprovode biti otvoreno 500 novih radnih mesta, odnosno rešaiće se problema zapošljavanja isto toliko naših sugrađana.

„Konkurse će realizovati Nacionalna služba za zapošljavanje i oni će krenuti početkom juna“, kazao je Zdravković i dodao da se mere odnose na podsticanje samozapošljavanja, na lica iz teže zaposlivih kategorija do 30 i preko 50 godina, za lica koja duže čekaju na posao, biće mesta i za javne radove i za programe za podsticaj poslodavaca kao i za sticanje praktičnih znanja.

„Pokušali smo da obuhvatimo sve one grupe naših sugrađana koji ne mogu da nađu posao ili nisu u ovom trenutku aktuelni za fabrike koje trenutno otvaraju radna mesta“, dodao je Zdravković. „Raduje činjenica da smo sada na nekom minimumu što se tiče nezaposlenosti, ali raduje i činjenica da smo u 2017.godini zaposlili 3000 ljudi više u odnosu na prošlu godinu“.

Na osnovu potpisanog sporazuma realizovaće se nekoliko programa i mera Aktivne politike zapošljavanja, a to su subvencije za samozapošljavanje, subvencije za poslodavce za otvaranje novih radnih mesta, sticanje praktičnih znanja i obuke na zahtev poslodavca kao i javni radovi.

Nacionalna služba za zapošljavanje u skladu sa Nacionalnim akcionim planom imala je nekoliko  javnih poziva od februara, potom  aprila su objavljeni javni pozivi koji se finansiraju iz IPA projekta koji su trenutno otvoreni.

“Ovo je prilika da pozovem sva lica koja žele da krenu sa sopstevnim poslom da se jave jer sredstava još ima. Treći stub finansiranja je udruživanje sredstva države i loklanih samouprava. Ove godine su devet lokalnih samouprava sa naše teritorije izdvojile sredstva, za 50 odsto više nego prošle godine, a na ta sredstva je Nacionalna služba sufinansirala sa sredstvima od 45 do 50 procenata u zavisnosti od stepena razvijenosti tih lokalnih samouprava“, naglasio je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare